Ads by Nuffnang

Aku, tangga dan lif...!?

Fikir sejenak…


Macam mana nak sampai ke satu tingkat atas dalam sesebuah bangunan…!? Faham tak soalan aku ni…!?


Ok la… Jawapan aku la kan… Terpulang la pada individu tu macam mana nak sampai ke tingkat tu… Conventional way guna tangga, modern sikit guna lif…!! Aku pernah argue pasal menatang ni ngan sorang member aku yang agak berjaya sikit (sikit je… tak banyak pun…) kalo nak compare ngan aku... Ye la… Aku ni masih student, dia plak dah rezekinya, berjaya dulu dari aku…!! Errkk… Lupakan ar dulu citer pasal dia… Back to the topic…!!


Tangga… Time aku blaja building services… Definisi tangga ialah… apa ek…!? Aku lupa ar… Try check kat search engine… (aku pernah failed subject ni, terpaksa repeat 1 semester… Adei…!!)… Camni… Tangga tu sebenarnya dibina untuk memudahkan seseorang untuk naik turun  atau sampai ke setiap tingkat dalam sesebuah bangunan… Ni definisi aku la kan… Huhu…


Pernah tak plak korang terfikir…!? Hidup yang kita lalui ni boleh dikaitkan dengan lif dan tangga…!? Macam mana tu ek…!? Macam ni… Bila kita nak capai sesuatu tahap dalam hidup ni, kita kena susah payah daki step by step untuk achieve sesuatu…!? Adakah korang rasa puas hati bila dah sampai ke tahap tu..!? Tak rasa letih ke…!? Bayangkan la bangunan tu ada 8 tingkat… Mau berpeluh satu badan daki tangga dari tingkat 1 sampai ke tingkat 8… Tu belum lagi bangunan 88 tingkat… Haa… Korang fikir la balik…!!


Nak daki tangga ni bukannya mudah… Tapi si member aku ni cakap kita akan rasa puas bila dah sampai ke atas… Iye ke…!? Aku tak rasa camtu pun… Lagi letih ada ar… Kalo nak compare ngan guna lif, daki tangga ni ada risiko gak… Cuba fikir… Time tengah sedap mendaki tu, tetiba tergelincir plak… Jatuh…!! Tak ke sakit…!? Tambah plak bila dah sampai ke puncak, tetiba lagi korang jatuh tergolek sampai ke anak tangga yang paling bawah… Perggh…!! Sakit badan dapat, sakit hati pun dapat gak…!!


Si member aku ni plak cakap, tu semua salah sendiri ar… Sapa suruh cuai…!? Ye ke…!? Aku tak percaya…!! Korang sendiri gak yang pilih nak daki tangga… Sapa suruh…!? Better lagi kalo korang guna lif… Cepat je sampai tingkat berapa korang nak… Pilih dan tekan je butang memana tingkat korang nak pergi… Yang buat aku tension lagi, si member aku ni cakap guna lif ni pun ada gak risiko…!? (Warghh… aku tetap gak ngan pilihan nak guna lif…!!)


Risiko…!? Ada ke…!? Katanya la kan, lif u ada possibility untuk stuck… Ala… Tu je ke masalahnya..!? Apa yang susahnya…!? Aku pun jawab ar balik, tekan je emergency button…!! Sure ada orang datang selamatkan korang punya… Dan aku pun berkata lagi, yang kita boleh salahkan orang lain atas kegagalan lif tersebut berfungsi untuk dengan sempurna… Ataupun maintenance lif tersebut…!? Pendek kata, bukan salah kita sendiri atas sebab kita tak dapat sampai ke tingkat yang diingini… Wahh… Best apa dapat salahkan orang lain…!? At least kita tau apa yang kita buat atau pilih tu betul… Kegagalan sesuatu benda tu bukan berpunca dari kita sendiri… Kalo nak compare ngan pilihan daki tangga tadi, tu namanya salah sendiri time mendaki… Sampai boleh jatuh tergolek…!! Salah sapa gak yang suruh amik haluan camtu…!?


Bila difikirkan balik, berbaloi ke untuk sampai ke puncak dengan alami kesusahan sedangkan haluan yang senang terbentang di depan mata…!? Bukan tolak nikmat ke tu namanya…!? Manusia ni kekadang hidupnya macam roda… Kekadang di atas then di bawah plak… Takdir…!!


Post kali ni sebenarnya tersirat tentang jalan pintas untuk berjaya atau capai sesuatu dalam hidup… Aku prefer pakai jalan pintas untuk berjaya daripada merangkak dari bawah…!!


 

3 bual bicara terhangat...!!:

syuk said...

hahaha! sape member ko tu ek?? askar yg ensem tu ker?? huhu!!

panoramadunia said...

sapa kata member aku tu askar...!? ada mention kat situ ker..!?

sad said...

Despite this unfruitful endeavour to collect on royalties, Broadcast pandora jewelry Music Inc is now suing T-Mobile over ring back tones, alleging buy Pandora that the mobile carrier is selling them without licensing pandora bracelets and charms agreements. Unlike ring tones, which play publically when someone calls, ring discount pandora bracelets back tones are only heard specifically by the person calling. Instead Pandora necklace of hearing a cellphone dialing, the caller will hear a song that was chosen by the cell owner.Critics are pandora necklace beads quick to point out the apparent irony of this lawsuit. If ringtones, which can be heard by anyone around a Pandora necklace sale cellphone, do not constitute public performance, it seems ludicrous to sue the mobile carriers over a ringback Pandora charms tone that can be heard only by the caller. With record companies suffering from huge financial losses, it seems cheap pandora charms as though they are grasping at straws in order to collect any money that they possibly can.