Ads by Nuffnang

hadiah krismas...!?

-entry melekat sampai aku dpt claim hadiah 31st december 2009-

facebook ngan paypal ada buat dana utk hadiah krismas...
even aku tak celebrate krismas...
tp kalo dh barang free...
sapa tak mau kan..!?

camner caranya...!?

korang kena ada akaun facebook ngan paypal...
so mana yg xda lagi... daftar je la... dgn kadar segera...
sbb promosi ni end on 31st december 2009...


kat mana nak daftar...!?
click je sini...!! nnt dpt la amik hadiah krismas korang tu....
padahal korang hari2 ngadap tenet ngan facebook...

P/S: gamble je la even aku rasa ni scam... bukan rugi apa pun...

aku dugong laut....!? bak kata Imam...

LOKASI: Teluk Senangin, Perak Darul Ridzuan
TARIKH: 25 & 26 December 2009

teruja sial bila tgk ada kapal navy... apa ek jenis kapal ni....!? korvet...!? frigat...!? the hell nama merapu...

para nelayan muda yang tengah pulun tarik pukat ketam... aku xnak buat keje camni... kasar habis kang tangan aku... aku just nak relaks je atas bot...

ketam pertama yang berjaya dibawa naik... aku dah mula terbayang ketam masak lemak cili api masakan mak aku...

hasilnya... dapat la dlm 25 ekor... mesti mak aku bangga tgk anak dia bawa blk ketam byk2 camni... mmg puas ar kang aku makan masak lemak ketam...

pulau yang agak angker skit citer dia... pernah masuk misteri nusantara... sini port dolphin main kalo waktu pagi... dgr2 jack sparrow simpan emas harta karun kat area sini...

singgah sebentar di pulau terbiar... sini port penyu bertelur... laut tepi pantai yg dalam... jenis jurang terus dari gigi air... bot boleh parking dekat je ngan pantai... dua ekor ni dah macam peserta survivor plak aku tgk...

kerapu je hasil pancing 2 jam... dapat la gak dalam 40 ekor... 100 plus tu minuman tajaan rasmi time kat tgh panas terik laut... ganti habis isotonik dalam badan....

jejaka hensem yang aku rasa penunggu pulau terbiar ni merangkap penunggu telur penyu... sungguh hensem sekali beliau... aku rasa dia ni putera bunian pulau terbiar ni agaknya...

P/S: malam ni mau shoot Lumut skali lagi... celebrate new year kat sana... mabuk sampai pagi...!!

I'm sober...!? It's OVER...!!

tido gua pagi ni terganggu ngan ringtone sms dari hp gua...
check tengok sapa hantar message... bikin panas ganggu tido nyenyak gua...!!

"for 1 who craving for liqior blh kena Delirium Tremens... loss of memory, agitated, tachycardia, dilatation of pupils, dehydration and electrolyte imbalance... haha... result delayed 1 week...!!"

shit.. cilaka..
apa erti semua ni...!?
ingat gua masih kaki minum lagi ke...!?
segala macam jenis istilah perubatan keluar...!?
gua tau la lu bakal keje hospital nnt... agak2 ar nak perli gua sampai mcm ni...!?

apa segala nama saintifik lu kasi gua...!? gua talak faham... xyah la nak nganjing gua kalo lu sendiri pun tak betul...!!

P/S: dah la eja LIQUOR pun salah... ada hati nak nasihat gua...!!

rokok oh rokok... tak sabar tunggu 2010...!!

Kuala Lumpur - Berkuatkuasa 1 Januari 2010 harga minimum rokok akan dikuatkuasakan bagi membendung peningkatan perokok khususnya remaja. Harga tersebut mengikut struktur cukai semasa ketika ini berharga RM6.20 sen bagi 20 batang rokok. Menurut Menteri Kesihatan, jika cukai naik maka harga rokok turut akan naik. Selain mengekang rokok mudah didapati ia juga usaha menghindarkan perokok daripada penyakit kronik. Ia juga membendung harga rokok lebih murah didapati berikutan pelaksanaan Perdagangan Bebas ASEAN (AFTA) tahun depan.

kalo dulu aku non-smoker... skrg tidak lagi... berita camni boleh bikin aku happy... jimat duit skit... boleh menabung untuk beli Yamaha R6...!!

Helang Emas dan Singa Emas... tanpamu... aku sesak nafas... kekurangan sumber oksigen...!!

betul ke tafsiran aku kata harga rokok nak turun ni...!? ke rokok murah je naik harga...!? masih confuse lagi ni... anybody....!?

P/S: rasanya dulu aku pernah post entry lebih kurang camni kan...!?

aku orang laut... hanya untuk 2 hari je...

tajuk entry takda kaitan langsung ngan mamat ni... kalo ada pun secara kebetulan je... serius...!!

ok... entry serba ekspres... aku nk cepat ni...

2 3 hari ni aku nak pi vacation... yang mana fully sponsored... ye.. fully sponsored means aku takyah kuar satu sen pun... aku memang suka benda free camni...

aku akan jadi nelayan laut dalam sehari... dapat la rasa gelora laut dalam tatkala musim hujan camni... mesti best kan...!? even aku bukan kaki pancing pun...

siakap, kerapu, senangin, udang, sotong dan ketam... tu habuan makanan malam ni... tak sabar nak BBQ sakan... free tau... bukan kena bayar... santa claus pun makan ayam belanda je cuti2 camni... aku makan seafood... heaven beb...

kenapa dslr...!? kenapa bukan rod pancing...!? aku nak ke laut.. bukan nak ke taman bunga...!!

dah lama tak vacation... boleh kasi hilang stress macam ni... tp nk drive ke sana tu yg buat aku malas tu... co-pilot semua xreti nak drive... cilaka...

P/S: malas nak taip byk2... bukan ada orang nak baca pun... komen jauh sekali...

mood ceria di waktu pagi 2 hari sebelum menjelang Krismas...

andai mampuku menyentuh awan
akan ku pinjamkan satu bintang

dan ku pancar seriang gemilang

itu kasih ke wajahmu....


mood aku ceria pagi ni... sambil mandi sambil nyanyi dengan girang sekali... sambil bfast sambil baca paper... lagak laksana orang kaya.... sungguh ceria... mengapakah....!?

plan hari ni nak ke pusat karaoke... tempah bilik 3 jam... slalu karok ngan miera je... memandangkan dia masuk hutan 3 minggu so aku melalak sorang2 je kot... bahagianya...!!


video ni khas utk golongan gay yang slalu singgah di blog aku... WATCH OUT...!!

cadang nk nyanyi lagu taylor swift - love story ar plak... tgk si miera nyanyi hari tu pun mcm cool je... even muka dia xleh nak challenge si cantik taylor swift tu... tp suara ok la not bad... aku tak cakap suara ko sedap ek... maybe sebab lagu best kot...!?

P/S: skali lagi entry berbentuk luahan hati...

weekend + internet geek = what kind of life....!?

bila weekend..
aku malas nk post entry...
sbb aku rasa mcm xda sambutan...

ada ke org nk baca blog weekend2 cmni...!?
ada ke org nk surf internet time weekend...!?

rasanya ramai akan keluar lepak...
atau keluar jalan2 ngan member2 atau yg tsayang...

tak bosan ke tperap dlm umah ngadap internet je...!?
pengecualian la kalo musim hujan...

apa yang seronok utk disurf bila weekend...!?

P/S: patut ke aku post entry time weekend...!?

weekend... hari orang kahwin...

ramai member2 aku dh start kahwin...
bila agaknya turn aku ni...!?

31st oct 2009...
brader ni dh bjaya tamatkan zaman bujang dia...
seorang blogger dan juga pegawai navy...
bahagia di samping isteri tercinta yg juga seorang pegawai navy....
nickname king deego... dpt gak jd king of the day....

king of the day... smart giler pic ngan costume... one dress...!!

29th november 2009...
kenduri umah papa aku...
seronok dapat hang out kat sana...
bukan papa aku kahwin... tp anak bongsu dia kahwin...
lokasi di dewan penjara taiping... aku jadi badut sepanjang hari...



request dari papa suruh aku hiburkan tetamu... adei... gua rock maa...!!

6th december 2009...
skod aku pun dh kahwin...
jeles sial... bila turn aku nk kahwin ni...!?
pun tak dapat hadirkan diri... ada urusan urgent time tu...
sedih gak tak dpt dtg... nnt kenduri p
sekadar kad jemputan je... xda live pic...

11th december 2009...
roomate aku plak kahwin...
tp jauh plak umah pengantin...
tak dapat nk hadir... besides jemputan terlalu byk...
congrats bro coz jd org 1st kahwin dlm batch kita....

congrats lee... nnt kenduri kuala, confirm aku mai...

12th december 2009...
umah nenek aku pun ada kenduri...
makcik faveret aku plak kahwin...
yg paling bongsu dan kenduri pun grand hbs...
aku pun sakan la membusykan diri....

-pic masih dlm editing... gua la photographernya...-

20th december 2009...
umah abg angkat aku plak kenduri...
dia tamatkan zaman bujang dia...
org jawa johor kahwin ngan org perlis...
mcm mak ayah aku gak... ahaks...

-not sure lg blh dtg ke tak ni...-

jeles dowh tgk org semua dh kahwin...
bila la turn aku ni nk kahwin...!?
tp calon blum ada... main kahwin2 boleh...!?

P/S: naper aku rasa entry ni mcm bosan je...!? sekadar memenuhi tuntutan followers je kot...!?

macam ni rupanya...

aku telah ditag...
amenda la plak ni...!?

aku mana reti main tag2 ni...
mainan bebudak pompuan je...
xpun laki2 lembut ala2 sotong...

laki hot mcm aku mana blh main tag2 ni...
main benda lain aku mmg reti ar...

tp sbb xnak bg member aku ni kecik hati..
aku try la main gak... tp kali ni je aku main...
lenkali xnak dah.. takut nnt aku jd laki2 lembut... auww...!!

1. Adakah anda rasa anda hot?
- aku suka soalan ni... ye... saya tsangat la HOTT...!!

2.Upload gambar kegemaran anda

abg media GPMS yang sememangnya HOTT di kalangan gadis2...

3.Cerita pasal gambar
- konvoi jelajah semenanjung 50 tahun GPMS...

4. Bila kali terakhir anda makan pizza?
- lama dah kot... lupa dah mcm mana rasa pizza... anyone...!?

5. Lagu terakhir yang anda dengar?
- poketku ini selalu kekurangan, inikan pula hendak kasi makan, anak dagha la oghang... Menunggu Nasi Minyak by Hail Amir & Uji Rashid

6. Apa yang anda buat selain menyelesaikan tag ini?
- alhamdullillah... br lps mandi dan solat Asar...

7. Selain nama sendiri anda dipanggil nama apa?
- Aaron Aziz dah slalu org panggil... panggil Joe la plak....

8. Tag lagi 6 orang
i. Milo Sarkas Miera (aku tatau cmner nk eja Miley Cyrus...)
ii. maam Jasrina TUDM (sori maam...!!)
iii. Imam yg tgh duk atas kapal...
iv. budak kemetot, Aya yg kepoh...
v. cik leyha commentor tegar...
vi. kuda besi yg serius... (boleh...!?)

9. Siapakah orang No.1 pada anda?
- jiran seblah umah aku dari tahun 1996 yg rasa dirinya hott dari aku... IMPOSSIBLE...!!

10.Kata sesuatu mengenai orang no.5
- naper aku ingat ko org taiping...!? mesti sbb aku nk ajak ko kuar date kot...!?

11.No.3 ada hubungan dengan siapa?
- ada sorang girl (xkan la boy plak kan...!?) tu yg dia slalu angkut ngan Exora baru kaler hitam dia tu... budak melaka gak... sapa ek namanya...!?

12. Bagaimana pula orang no. 4?
- yg ni mmg serius aku ada byk benda nk ngumpat pasal dia... pepehal YM aku kalo nk tau story...!!

13. Pesanan kepada orang no.6
- ko rasa ko nk jawab tak tag2 cmni semua...!? aku pun sanggup ketepikan maruah lelaki macho utk jawab tag2 ni... ko...!?

14. apa kelebihan yang anda nampak pada orang no.2 ini?
- pandai masak agaknya... ntah la.. tapi kalo dia dh blanja aku makan2... sure up giler aku puji dia... hehe...

laa...
takat ni je ke tag2 ni semua...
baru seronok2 nk jawab...
euuww... benci tau....

P/S: miss zia... tag telah dijawab... sila blanja saya lunch...!!

anak dara atau janda...!?

tak kahwin la aku kalo semua benda nak naik harga...

real property gains tax (RPGT) pun dah dimansuhkan...

P/S: kahwin free boleh...!?

from TAIPING with LOVE...!!

idea utk new entry byk...
tp aku plak makin bz...
buat keje2 amal tanpa bergaji..
sungguh terharu...

entry kali ni..
main letak pic je la...
kata nk jd professional photographer...
so kena pandai hayati gambar dan pemandangan..

pusat dobi yg agak indie dan otai di Taiping... dari zaman aku kecik2 lg ni...

mercu tanda lake Taiping... port wajib dtg....

sapa pernah tgk citer melayu ROCK... ni la port melepak diorang tu...

seblah pejabat tanah ni ada maple ngan skrin besar nk tgk bola....

zaman sek dulu hari2 aku tgk singa batu ni... tokong shaolin seblah surau sek aku...

pasangan couple lovey dovey slalu port kelah makan suap2 kat sini... agak kampung kan...!?

tgh2 kota pun still ada rumah mcm ni... antik habis...

dating bwh jam ni boleh terasa saat2 indah terasa begitu lambat berlalu...

last but not least...
aku paling suka pic ni...
menggamit memori zaman persekolahan remaja time jambu2 dulu...

red omnibus... tambang 60 sen je... duk port blkg... ngorat awek... gelak kuat2... jadi otai jap... minum sampai mabuk... ok... aku tak minum... kawan2 aku je minum... sekolah habis kul 1... kul 7 ptg br smpi umah... konon kelas tambahan... balik naik bus ni la jawabnya... serius nostalgic...!!

dlm citer ROCK tu pun depa naik bus ni.. scene koyak kulit seat nk curi jahit buat seluar... naper la dulu kami xda idea nk buat cmtu gak..!? serius nmpk cool kan...!?

P/S: TAIPING means PEACE...

dah besar panjang pun...

org2 tua slalu ckp cmni...
buat aku tfikir dan tgelak...
apa yg besar...!? apa yg panjang...!?
ahaks... dirty minded...!!

yg blh buat aku tgelak...
aku br perasan tadi...
aku kena ketik ngan tungau...
adei... dh besar2 pun blh kena lg ke...!?
mesti kes aku masuk kebun 2 3 hari ni...

ketik = gigit... (loghat utara...)

P/S: ptt la 2 3 hari ni rasa gatal...

entry express - ADDICTED...!!

dh dkt 1930 ni...
taip dgn pantas..
aku nk tgk NUR KASIH...
what the hell...!?

P/S: mcm mana aku blh gian ni...!? benci tau...

kali ni turn member gua plak...

saje buka nuffnang...
nk check tgk duit gua ada brp dah...
kot2 dh cukup nk buat bayar down payment Yamaha R6 gua nnt...

tapi duit masih tak cukup lg...
nuffnang makin kedekut...

belek belek...
jumpa menatang ni...
gua tergelak bila tgk...

mesti member gua rasa ternoda kali ni....

gua syak ni mesti peminat dia...
tapi kenapa mesti cari dlm blog gua...
gua tak taste lgsg sama dia...

P/S: daus... aku rasa ni mesti keje gay2 zaman sek dulu yg minat kat hang...

pandangan korang...!?

soalan hari ini...

gaji RM2000.00 utk sorg lepasan diploma bg kerja yg berlainan bidang drpd apa yg calon tersebut belajar semasa di universiti... berbaloikah...!?

mcm mana ek...!?

Pintu syurga - Dhuha...!!

Tidak Aku ciptakan jin dan manusia melainkan untuk beribadat kepadaKu. (al-Dhariyat: 56)

2 hari lps ketika aku sedang mendaki Bukit Larut... i received an sms from my bro...

"nnt klu smpi kat puncak awal bfore 12... perform solat sunat dhuha 2 rakaat... baca Fatihah dgn Kafirun dan Fatihah dgn surah Ahad rakaat kedua..."

terdetik sedikit keinsafan kat hati aku ni...
so hari ni aku nk citer skit pasal solat sunat dhuha ni...

Solat Dhuha bermaksud solat sunat yang dikerjakan pada waktu dhuha, iaitu pada saat matahari telah naik lebih kurang setinggi sebatang lembing atau galah (kira-kira jam 20 minit selepas terbit matahari atau lebih) hinggalah matahari berada tepat di tengah-tengah langit (sebelum menjelang Zuhur).

Setiap amalan kebajikan pasti memperoleh ganjaran setimpal daripada Allah s.w.t.. Pun begitu, ia mestilah dilengkapi dua syarat utama iaitu ikhlas dan menepati syariat.Setiap ibadat yang disyariatkan juga pasti tersirat hikmah dan fadilat yang tersendiri. Cuma usah pula hikmah dan fadilat ini yang diutamakan. Dibimbangi ia menjadi suatu tabiat di mana kita beramal lantaran hikmat semata-mata bukan lahir daripada rasa keinsafan diri.

Selain itu, solat ini juga adalah tanda kesyukuran seorang hamba yang dikurniakan lengkap sendi tulangnya sebanyak 360 batang pada setiap pagi yang dilaluinya. Justeru, dhuha atau pagi yang penuh nikmat Ilahi itu disyukuri dengan menyembah Allah, simbolik kepada terima kasih seorang hamba kepada Penciptanya.

Sesuailah dengan namanya dhuha yang bermaksud pagi. Jadi ruang waktunya bermula kira-kira 20 minit selepas terbit matahari atau disebut dalam kitab-kitab fikah sebagai tinggi matahari daripada pandangan jauh sekadar satu al-Rumh atau batang lembing yakni kira-kira dua meter. Waktu solat ini pula berakhir sebelum menjelang waktu Zuhur. Jadi, secara mudahnya dapat difahami bahawa batas waktu solat sunat Dhuha ini antara pukul 7 pagi hingga 1 petang.

SOLAT SUNAT DHUHA
Solat dhuha adalah sembahyang sunat 2 rakaat atau lebih. Maksimanya 12 rakaat.

Drpd Abu Hurairah, Sabda Nabi saw,

"Telah berpesan kepadaku temanku (Rasulullah saw) tiga macam pesanan: Puasa 3 hari setiap bulan, sembahyang dhuha 2 rakaat dan sembahyang witir sebelum tidur" (riwayat Bukhari & Muslim)

Drpd Anas, Sabda Nabi saw,

"Barang siapa sembahyang dhuha 12 rakaat, Allah akan membuat baginya istamna di syurga" (riwayat Tirmidzi & Ibnu Majah)

Rasulullah bersabda yang bermaksud,

"Siapa saja yang dapat mengerjakan solat Dhuha dengan istiqamah, akan diampuni dosanya oleh Allah, sekalipun dosa itu seluas lautan."

Rasulullah bersabda lagi,

"Solat Dhuha itu mendatangkan rezeki dan menolak kefakiran (kemiskinan), dan tidak ada yang akan memelihara solat Dhuha kecuali hanya orang-orang yang bertaubat."

Di dalam hadis yang lain pula diterangkan seperti berikut:

"Bahawasanya di syurga ada pintu yang dinamakan, "Dhuha." Maka jika kamu datang hari kiamat kelak, serulah (malaikat) penyeru: manakah orang-orang yang telah mengerjakan solat Dhuha? Inilah pintu kamu, silakan masuk ke dalam dengan rahmat Allah." Al-Tabrani

Niat Solat Dhuha

Sahaja aku mengerjakan sembahyang sunat dhuha dua rakaat kerana Allah Ta'ala

Selesai solat, hendaklah baca tasbih ini sebanyak 10 kali.

"Maha Suci Allah, segala puji bagi Allah, tiada Tuhan yang lain melainkan Allah, Allah yang Maha Besar, tiada daya dan kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah yang Maha Besar, pujian sebanyak bilangan ciptaan Allah dan selama kekalnya Kekuasaan Allah"

Doa:

"Ya Allah sesungguhnya waktu Dhuha, waktu dhuha-Mu, cahayanya cahayaMu, kerinduannya kerinduanMu, kekuatannya kekuatanMu, ya Allah sekiranya rezekiku ada di langitnmaka turunkannya jika ada di bumi keluarkannya. Jika cahaya jauh pendekatannya dan jika ada hampir maka permudahkannya dengan kebenaran dhuhaMu, cahayaMu, kekuatanMu dan kesucianMu, berikanlah kepada hamba-hambaMu yang soleh. Allah cucuri rahmat ke atas penghulu kami Nabi Muhammad dan atas keluarga dan para sahabatnya serta kesejahteraan. Dan segala puji bagi Allah Tuhan seru sekalian alam."

so... aku harap benda yg aku share ngan korang kali ni... dapat la bawak manfaat kat diri korang... kalo dpt rasa perubahan tu... Alhamdullilah... aku ni pun bukan alim sgt nk nasihat org... tp benda baik sesama kita la share...

P/S: agak2 korang pas baca entry kali ni... boleh trus perform solat ni tak...!?

LINKED...!! - aku khoya debe...

tulis2 blog entry ni... mcm2 blh dpt... apa ek yg aku dpt...!?

terasa femes...!? idak gak...
terasa dihargai...!? lagi la idak...
terasa bahagia...!? ada kot sikit...

mari tgk apa credit yg aku dpt sblm2 ni...
khoya gilo kawe ni...!? haha..

P/S: takziah dan Al-Fatihah atas pemergian arwah bapa kpd Lt. Jasrina TUDM... semoga tabah meneruskan kehidupan yang mendatang...!! dan juga kepada Kpl. Syahrul RAD PARA yang baru sahaja kehilangan ibu tersayang... Al-Fatihah...!!

CORRUPTION...!! - WRATH and ENVY...!!

Yes.. kali ni aku nk citer pasal corruption dalam army… topic mmg daring tp ni la hakikat yg ada dlm realiti kehidupan… pasal penindasan dan ketidakadilan… maybe gua blh juga dikenakan akta what so ever pasal topic ni…

Kabel… word yg tak asing lg dlm dunia pekerjaan… cmtu gak la kalo nk join army… dulu kalo nk join rekrut, just aply then masuk je training… skrg ni kalo nk join rekrut, koman2 kena ada kabel… sarjan ke, kapten ke… tu la jadi kabel diorang… so x adil la bg yg dtg dari ulu kpg yg tatau lgsg pasal hal2 kabel ni… awal2 lg dh kena kick kalo xda kabel… tu baru citer pasal nk join rekrut…

Lain plak kalo nk jadi peg… kononnya pemilihan akan di buat secara TELUS, IKHLAS, ADIL SAKSAMA… NO KOMPROMI…!! hanya sekadar mainan kata di bibir… hakikatnya… semua dh siap ready kabel… bukan kecik2… ni kabel sebesar generator pencawang letrik yg boleh lintas banjaran titiwangsa… tak main la takat pangkat kapten, mejar ke… semua pangkat kolonel ke atas.. siap pakai kabel panglima lagi tu… hairan ek… mana la diorang dpt cucuk kabel cmtu….!?

So penindasan mula berlaku… yg gagal tidak tersingkir... yg cemerlang akan dibuang utk bg laluan kepada anak2 muda yg ada kabel ni… apa habuan yg kabel tu dpt pun aku tatau la… adilkah jika seseorang itu mmg berkemampuan utk menjadi seorang pemimpin tp tempatnya diberi kepada somebody yg ckpnya pun merapu dan xda keinginan pun nk join army….!?

Teringat kembali saat gua pergi temuduga sbg calon kadet… kalo sblm ni gua cuma dgr ckp2 org je pasal perihal kabel dan ketidak adilan ni semua... tp gua buat pekak je seblah telinga pasal gua dtg sini pun taknak la pakai kabel tu semua… gua mau dtg sbg professional, dtg dgn kemampuan diri sendiri….

Tp gua sudah mula nmpk corruption berlaku time ujian2 yg diadakan… ada yg gagal medical checkup tp diserap masuk blk… yg gagal dlm ujian fitness, tak disingkirkan dan tak dihantar pulang… dan paling menyakitkan hati apabila dapat tau tercatit nama2 kabel pada kertas pengiraan markah total calon2 pegawai… semua pakai kabel2 yg besar padahal markah yg dikutip hanya cukup makan utk berada di posisi yg selamat..

Saat hendak ditemuduga oleh lembaga… ada sorg mamat yg gua mmg pandang slack dr 1st day lg… sbb gua rasa dia candidate yg weak utk berada di kalangan top 30 bersama gua… blh plak dia sembang rancak sblm masuk lembaga… katanya dia tak cuak lgsg pasal kolonel tu pakcik dia.. what the fuck…!? Dan mamat yg gua pandang slack tu terpilih utk join KTD… SHIT..!!

Sorg wakil dari Sarawak mengamuk sakan ari tu… maybe dia hangin sbb kena kick… gua dengar time dia mengamuk tu katanya dia top 1 wakil dari Sabah Sarawak… lari laju, IQ tinggi, BMI ideal, English fluent… tp yg selected cuma bdk2 mentah dan cikai.. sure la mamat tu x puas hati….

Gua terfikir… kalo skrg semua org dh korup ngan kabel dlm sesi temuduga… mcm mana plak ngan tahun2 mendatang…!? Mungkinkah kita akan ikut jejak Indon…!? Yg mana kabel hanya akan blh guna pakai kalo disogok tambah dgn wang ringgit…!? Di Indon, setiap yg ingin bekerja dgn kerajaan mestilah ready nk sogok kabel tu ngan duit… so mcm mana ngan Malaysia satu hari nnt…!? Jd cmni gak ke…!?

Apa yg buat gua lg risau… mana2 calon yg bjaya lulus ngan bantuan kabel tu.. satu hari nnt akan ikut gak jejak ketidakadilan sepertimana yg dilakukan oleh kabel2 mereka terdahulu… maka corruption ni akan kekal… mahukah kita tgk institusi army tercemar ngan benda2 yg corrupt cmni…!? Reput la semua pegawai tu nnt.. haram reti buat keje… sembang deras kencing hancing…!!

P/S: mood gua marah dan dengki sgt skrg ni...!!

dialog ahli lembaga...

seorang calon pegawai tentera sedang ditemuduga oleh ahli lembaga... si mejar tsebut menyuruh calon itu membaca surah Yassin berpandukan senaskah surah Yassin yg diberi...

mulanya lancar sekali bacaan calon tersebut... tak sampai sepuluh ayat... calon tersebut mula membaca merangkak... begitu perlahan sekali bacaannya... seperti budak tadika baru hendak mengenal Iqra'... huruf Mim dan Wau pun masih boleh salah...

si mejar pun berkata...

XY: saya takut kalau saya ambik kamu, kamu jd takbur, riak sbb kamu xda pegangan agama yg kukuh....!! baca quran pun merangkak lagi...!!

namun calon tersebut terpilih jua... tahniah...!!

P/S: ini bukan kisah aku...!!

jikalau aku Aaron Aziz...

mood pagi ni tetiba rasa kacak bila mengadap cermin dlm bilik air... pencuci muka Nivea for Men jadi pemangkin enzim dan hormon handsome mencanak naik... gua tak dibayar utk promote produk Nivea ni seperti Aaron Aziz dibayar utk jadi duta produk Loreal Paris Men Expert...!! so decide pas mandi ni nk gerak kuar town... tahap crowded dh mula kurang... so blh bjalan2 dgn hati yg tenang...



rasa macam boleh dpt awek plak bila dah terasa kacak mcm ni... dressing smart2 la kalo dh kacak... sure blh dpt title hero gadis gadis... ehem...

P/S: org dh keje rupanya hari ni... monday blues...!? penangan daging korban...!?

the untitled reality show - epilogue

pepagi lagi gua dah bgn... even blh bgn lmbt sebenarnya... waran blk kul 2130 kang... tp saja bgn awal... nk hirup udara segar pepagi buta ni kat Desa Pahlawan buat kali terakhir... hisap rokok tepi balkoni sambil tgk padang golf dan juga perkuburan cina.. pergh... syahdu... mmg true kick ar dia punya penangan... terubat jiwa nan lara...

gua tgk pintu apartment mcm tersedia je terbuka luas untuk gua...!?

gua kasi gerak bebudak umah yg 3 org tu lg... kasi diorang bgn awal utk teruskan perjuangan yg masih belum selesai... ya...!! perjuangan terakhir di puncak...!! korang bawa skali perjuangan aku... jgn ada sapa yg gagal... gua xnak korang gagal... adei.. naper aku feeling semacam ni...!?

gua kasi siap2 diri gua... mandi lama2... sejuk gak shower apartment ni... feeling je mandi.. gua nyanyi lagu alleycats berjuta batu... baru kena ngan mood... aroma palmolive lavender anti stress bikin gua ceria dlm bilik air... gua keluar bilik air muka puas...!!

ok... beg semua gua sudah siap packing... just tinggal nk angkut dlm trak je... gua ngan geng2 yg tsingkir menapak ke dewan... ingat nk kasi sental bfast buat kali terakhir... tak sedap pun.. at least boleh jadi kenangan kat perut gua... amik balik gua punya IC ngan segala mcm dokumen...pastu gua selamba pekena rokok helang emas dlm dewan... gua sudah otai skrg... rules are created to be broken...!!

sourvenier yg gua bawa balik... boleh kasi frame lelawa...!!

gua sembang2 ngan staff buat kali terakhir.. huk aloh... kawe kecek klate la pagi tu... pastu gua decide trus mau keluar dari Desa Pahlawan... menuju ke Kota Bahru... gua pun sudah lupa mcm mana kalo dpt feeling outing...

kenderaan tajaan rasmi Akademi Pantat-Sial...!!


selamat tinggal Desa Pahlawan...!!

sampai di Kota Bahru... gua angkat gua punya tiket.. salam2 ngan staff... chow sama lu orang... then 1st destination KB Mall... gua dgr tmpt ni grand mcm Pavillion seperti yg yg dgembar gemburkan oleh penduduk Kelantan... gua terkesima melihat Kota Bahru... gua tatau mcm mana nk describekan ngan kata2... tak terucap...!!

waran tulis harga tiket RM45 tp tiket gua cuma RM30... aik...!?

lunch kat sana mmg murah... heaven hbs makan... baru gua tau nikmat makanan sedap... sebelum ni asyik makan ala kadar je... then destinasi seterusnya... berhibur sampai tak ingat dunia... boleh ke...!?

gua jalan ngan penuh lagak gaya... dgn spek Ray Ban Aviator persis abg2 airforce... siap ngan planters order... mmg gua rasa kacak habis... skali tgk mcm artis br lps cerai la plak... cover mata yg penuh ngan air mata... sembam je... namun awek2 Masterskill cair juga tgk gua... ramai yg ingin kenal tp gua buat dek je... market gak ek kalo jadi mat terap ni... kuar pekan jalan ramai2... ramai gak awek2 dtg nk interview... abg askar ke ni...!? kem Desa Pahlawan ek...!? gua iye kan je... gua ckp gua tgh cuti nk blk kampung... kencing biar hancing... nk plak bila gua tgh cucuk duit... persis cucuk gaji beribu... mmg cool habis...!!

rupanya Kelantan sungguh bosan... maaf ye org Kelantan... serius gua ckp bosan...!! takda tmpt hiburan... tak so-sial la kalo cmni... mana karaoke...!? mana snuker...!? mana club malam...!? panggung wayang...!? adei... xleh nk berfoya... bazir je duit gua cucuk tadi... ending up duk warung kopi kampung depan KB Mall smpi 4 jam... baru cadang nk lepak Starbucks...!! tak standard mat terap la kalo tak so-sial...!!

persidangan tak rasmi isu korupsi yang bakal dikupas kelak...

paling malu... bila gua tgh ayat awek Masterskill... gua muntah plak... kepala tgh pening... gua blah camtu je... sure awek tu ingat gua mabuk... jalan pun dah tak betul... ada gua kisah...!? menapak balik ke stesen bus yg boleh diibaratkan tletak di tgh gurun padang pasir... bandar yg masih ada lembu kambing berkeliaran merata tempat.. skali lagi maaf ya orang Kelantan...!!

adegan tangkap gambar... peluk memeluk sesama laki berlaku kat stesen bus... main tukar2 no hp... serius nampak gay... tapi kami bukan gay... gay itu happy... check kamus Oxford blk tgk meaning gay... gua masuk dlm bus bersama 4 lagi warga Taiping... tido tak ingat dunia... sedar2 dh kul 430 pagi sampai gua punya kampung halaman...

mereka askar yang hitam yang kecundang jua... balik kampung hati girang...!?

sampai rumah... gua salam peluk mak gua... tetiba gua rasa nk nangis... even malu skit ngan mak gua... tp gua nangis gak... ala.. korang jgn jeles xleh nak nangis2 dh dpn mak mcm gua buat... mak gua sudah ready nk masak bfast kegemaran gua... i love u mum... and im sorry...!! anakmu ini telah mengecewakan harapanmu... tp mak gua sporting... dia support gua habis... serius gua terharu...!!

borak2 ngan mak gua.. citer itu ini... sedap gak nasi lemak mak gua masak... 2 pinggan gua sental... then gua masuk bilik... gua mau tido... kasi lupa segala mcm kenangan pahit... even mungkin amik masa utk lupakan... tp gua cuba juga.. harap2 mimpi indah bila tido... biar basah pun gua tak kisah... i love my bedroom so much....!!

..........

TQ to staff2 yg tlibat semasa pemilihan tersebut....
  • Kapt Saiful TUDM yg tlg family gua adjustkan penginapan
  • Kapt Yousrie, Kapt Ruhaizi ngan Kapt Ridzuan yg gua pun tatau apa yg diorang tlg gua
  • Peg Waran En Ammar dan En Affandy yg boleh jd teman berborak
  • Sarjan Bukhary, Q adjust apartment kat kitaorang
  • Sarjan Sekawi yg sentiasa senyum ada makna handle segala admin
  • Sarjan Ruzi, Sarjan Hishammuddin TUDM yg sentiasa melawak bukan2
  • Lans Koperal Boniface, Pbt Chin ngan Pbt Faizal yg slalu bw 3 tan
  • dan juga abg Pbt Khalis yg slalu tlg gua seludup rokok dan member baik gua sepanjang gua duk dlm kem tu....!!
Good luck to all yg bjaya especially member2 gua...
  • Mirul yg jd buddy gua paling sempoi dan cool.. thumbs up bro...!!
  • Syed, Faad, Amy, Rahim dan juga Asmawi (Awin) yg slalu lepak skali
  • bebudak yg main rugby ngan gua
  • dan juga mana2 yg gua sudah lupa nama2 mereka...
all the best lapor diri 15 Jan 2010 nnt... bawa perjuangan gua...!! ada rezeki kita jumpa lagi...!! adios...!! viva la vida...!!

gua layan lagu ni je... khas didedicatedkan untuk diri gua sendiri...


-=THE END...!!=-

pepagi buta lagi aku dah marah...!!

sekitar pagi td jam 830 pagi...
papa datang ke rumah nk jumpa ngan aku...
niat di hati sambil jumpa sambil hulurkan kad jemputan kahwin...
dia suruh aku pass kat kengkawan aku skali...
malangnya aku masih lagi tido ketika itu...

XX: bgn abg.. bgn... bgn... papa datang nk jumpa hang... bgn la wei... org dtg pun liat lg nk bgn... papa dtg ni...

pastu adik aku pun blah camtu je...
aku dh la sakit kepala time tu...
tdo pun tak berapa lena...

XX: wei... bgnla wei... papa ada ni.. dia nk bg kad kahwin... bgn la cpt...

skali aku dh marah...

XY: MEMEKAK JE PEPAGI BUTA NI...!! AKU NAK TIDO PUN TAK SENANG...!! HARAM JADAH BETUL LA...!!

dan aku terus sambung tido..

adakah aku tak waras...!?
marah adik perempuan aku yg umur 9 tahun...!?

adakah aku kurang ajar...!?
mengamuk tak tentu pasal time ada tetamu...!?

or adakah aku tlalu depressed...!?

the untitled reality show - finale

hari ni gua bgn agak lewat... maybe effect painkiller yg gua telan mlm td, nk kasi hilang migraine... pagi ni kena masuk baris sekitar 0730... so agak rushing gak la bila shower time... tiada lagi lagu berkumandang dlm bathroom... xda feeling dah nk nyanyi... gua risau kena lanyak je kang kalo lewat masuk baris... nasib baik pakaian pagi tu adalah utk PT je... so pakai ala kadar...

sampai je dewan... gua kasi hadap breakfast dulu... menu apa ntah... tp gua makan sikit je rasanya... maybe sbb xda mood nk makan atau juga masih dlm keadaan mengantuk... oh ya.. gua baru teringat... gua pekena 3 cawan kopi O je pagi tu mau kasi hilang mengantuk... hari ni ada sesi elimination...!!

masuk je baris... kitaorang kena lanyak PT pagi... gua buat dgn semangat skali... gua kalo bab2 fitness ni mmg gua suka... baru ada true feel...!! pastu PTI kata aktiviti pagi tu bebas... korang semua boleh main sukan apa yg korang nk... janji jangan duduk tepi jalan mcm org ada asma pastu bergosip sakan... itu yg PTI ckp...

gua mcm biasa... pagi tu main rugby... tp sekadar rugby touch je... tu pun main atas jalan tar... memula kitaorang sekadar bermain dgn geng2 kitaorang je... geng awam... boleh plak geng calon askar nk join sekaki... warning dh gtau awal2... jgn main kasar sgt... sekadar having fun je... tp geng askar ni mana la makan saman... main skit punya kasar... macam main game betul atas padang...

gua terima satu lontaran bola tepat ke leher gua... skit punya laju dan padat hantaran mamat tu... gua rasa mcm nk batuk berdarah je.. punya la sakit... ni la namanya istilah no pain no game... tp what the heck...!? ni rugby touch la bro... bukan game real... gua tetap teruskan game... main dgn penuh semangat skali...

skali lagi gua kena rempuh... kali ni gua terjatuh... mummy... i want my mummy... tapak tangan gua sudah luka... geng gua ingat tangan gua sudah patah pasal jatuh dgn teruk skali... so gua decide nk leave the game... suruh member gua ganti... malas nk amik risiko lg... askar ni kalo main mood mmg nk killing their opponent je...

amik je hp... gua tgk ada sms... dari si aya rupanya... tanya gua kat mana... nk ajak gua lepak, bersembang... sori... gua tak minat nk gosip pepagi camni... gua mau sukan, keluar peluh... lagipun tak manis kalo org tgk gua lepak dgn dia...

masuk baris blk... bila kira strength... tak cukup 12 org... hantu tul... ni sudah bikin masalah... tak pasal kang kitaorang kena hell... rupanya boy si aya ni bikin masalah... org masuk baris kul 7, dia masuk baris kul 11...siap boleh tido lena lg kat bilik... awal2 lagi dh nmpk ada masalah disiplin dlm diri... mcm ni ke nk kena select jadi pegawai...!?

masuk dewan... kapten kata sesi elimination dh nk mula... gua jadi berdebar... jantung gua mula berdegup laju... group 1 hanya 7 org je yg layak... group 2 gua tatau brp org layak.. bila tiba time group gua... no gua tak dpanggil... biar betul...!? apsal mamat seblah gua yg jawab i dunno all the time tu boleh dpt plak...!? mamat seblah kiri gua pun dh mula cuak... dia ex-RMC... mmg mantap habis... tp senasib ngan gua... nama tak dipanggil... ok... gua masih boleh bersabar....

habis je umum kesemua calon yg layak ke final bagi 12 group... gua mau check balik if nama gua ada tlepas pandang... sah... gua dh eliminated...!! gua cuba utk jd pasrah... ok... gua tipu... gua tak dapat terima kenyataan sebenarnya... lagi frust bila budak umah gua semua layak... gua mula jadi marah... tumbuk2 meja... si kapten menjeling je tgk gua... gua mula sms sanak keluarga sahabat handai kata gua dah kena kicked... so jgn harap apa2 lagi dari gua...!!

member gua dari sabah mula jd org pertama call gua... dia la yg paling seronok bila gua decide nk join army... gua borak2 ngan dia... maintain cool even gua tgh hot time tu... tp apakan daya... gua tewas dgn emosi... tetiba gua nangis... ye... gua nangis...!! gua tak malu pun nangis dekat dia... pasal dia faham gua ni seorang yg ego dari kecik lagi... so gua jarang nangis... tp kali ni gua nangis juga...

ummi call after member gua ni call... lagi kuat plak gua menangis... suara lembut ummi bikin gua sebak... gua tak mampu nk lawan emosi... maybe sbb gua tlalu berharap kali ni... ummi suruh gua balik kpg secepat mungkin.... sudah tiada apa lagi yg tinggal di sini utk gua perjuangkan...

then my daddy call... gua maintain cool bila ckp ngan dia... daddy... the war is over... my journey ends here.. im glad im doing all the best this time... never give up at all... ayah gua tak kata apa... maybe dia tau anak dia ni sekadar pretend je dpn dia...

gua masuk blk dlm dewan... cuba pretend jadi cool... tp member2 gua faham perasaan gua... si kapten cuba utk datang dkt dgn gua... tp gua mengelakkan diri... mcm la gua tatau apa yg bakal dikatakan... sabar je la bro... maybe bukan rezeki awak kali ni... cuba lagi tahun dpn... ceh... macam la benda tu gua teringin nk dgr saat ini...

sbb gua tgh marah dan frust... gua break the rules... gua selamba je cucuh rokok dlm dewan... gua dah eliminated dh pun... sapa lagi mau kick gua...!? gua trus ke blkg dewan jawab satu lg phone call... kali ni dari buddy gua time gua wataniah dulu... pun gua nangis gak kali ni.... sambil hisap rokok gua nangis... macho tak agaknya...!?

tgh gua duk nangis tu... si aya nampak gua... ok... gua pretend cool... gua tau dia x nmpk gua nangis... tp gua rasa dia nampak... hampeh... askar yg lalu lalang pun tau gua sebak... sekadar cakap kat gua... relaks ar bro... lain kali try lg... cis... hina sungguh kata2 tersebut bagi gua tatkala itu... mood gua nk lunch trus spoiled... gua trus balik ke penginapan...

Aku bukanlah superman
Aku juga bisa nangis


Ayahku selalu berkata padaku

Laki-laki tak boleh nangis

Harus slalu kuat

Harus slalu tangguh

Harus bisa jadi tahan banting


Ayahku selalu memarahi aku

Jika jatuh air mataku

Kata ayah slalu air mata itu

Adalah tanda kelemahan


dkt penginapan... sorg staff yg slalu jd driver kitaorang... yg mana gua anggap dia mcm abg gua time dlm kem tu... lepak ngan gua borak2... maybe dia faham perasaan gua time tu... gua pun ckp thanks je kat brader tu coz selama ni slalu tlg gua seludup rokok... gua dh xda mood kat sini... tp gua xnak balik kpg lg... gua masih tak dpt solid reason why gua kena kicked...!?

ptg gua tak turun main rugby... mood sudah spoiled... mungkin juga rasa malu dan terhina.. gua sudah tak layak lagi bgaul ngan mereka... gua daftar nama utk waran perjalanan balik then ngadap dinner... borak2 jap ngan calon yg tsingkir... mlm gua duduk penginapan... habiskan sisa saki baki masa terluang borak ngan budak2 rumah... esok gua sudah boleh balik kampung...!!


mcm ni la agaknya perasaan gua bila kena kicked out...!?

entry untuk esok hari...

tetiba aku jadi tgelak bila dgr lagu ni...
rasa kelakar je... padahal dulu aku tak suka pun lagu ni...



aku jd teringat something plak bila dgr lagu ni...
esok kalo rajin aku gtau la... ada citer sebalik lagu ni...

P/S: aku dah karok lagu ni kat pusat karaoke... serius rasa kelakar...!! blogger-emoticon.blogspot.com

the untitled reality show - day 8

pada memana yg slalu layan reality show... mesti ada twist kan tgh2 episod tu bjalan... kalo dlm The Average Joe, tgh2 geng2 laki yg mmg tak hensem lgsg ni duk ayat supermodel yg cun jelita tu... supermodel tu pun dah nk jatuh hati kat mamat2 yg serius tak hensem langsung tu... datang plak geng2 laki yg macho habis, siap body sasa berketul2... apa citer...!? pening kepala la mamat2 tak hensem tu sbb ada saingan baru...!!

kat sini pun camtu gak... tgh duk position yg mantap dgn rank 21.. tetiba gua dpt tau dtg lg 60 org calon dari AFATS ngan IJED + calon dari TLDM ngan TUDM... adakah rank gua bakal terjejas....!?

sekitar kul 4 pagi... calon2 yg baru ni dtg ketuk pintu umah gua... tp gua dh prepared... kitaorang sepakat kunci pintu dan jangan bagi chance bebudak tu menginap rumah gua... biar kitaorang 6 org je yg stay umah tu... outsider are not allowed...!! hangin je bebudak tu ketuk pintu tp xda sapa yang bukakan... ending up diorang stay 2nd and 3rd floor...

betapa langsinya diorang ni... siap halau member gua dari bilik dia kat 2nd floor tu... katanya ni tempat bukan bapak ko yg booking... skrg kami mau stay bilik ni, ko tumpang la bilik memana...!! fuck off...!! kul 4 pagi dah buat pala... nasib baik bukan dgn gua... kalo tak mmg gua hayun... cari nahas apa pepagi buta buat langsi...!!

esok paginya... topic perbualan dlm baris... mengapakah calon2 baru ini sebegitu langsi...!? gua tak amik port... bukan hal gua... gua mau fokus pada board ini hari... dah lama gua tunggu saat ni... tak sabar nak ngadap board... nk show off habis gua punya kredibiliti.... depan2 itu pangkat besar punya orang...

twist in the game... mereka yang agak langsi... tgugatkah gua...!?

gua dpt tau rank gua jatuh pagi tu... dari rank 21.. gua jatuh 5 anak tangga.. mcm carta lagu plak... gua sudah duduk rank 26... gua kecewa skit je sbb jatuh... xpa... masih boleh perform well lg kang.. so group gua no 3 yg bakal masuk board...

menanti dengan perasaan bercampur baur sebelum ngadap board...!?

group 1 masuk board dkt satu jam... group 1 full ngan budak2 RMC + ATMA... mmg mantap la group tu... boy si aya top 1 dlm group tu... kiranya overall rank 1 la... boy dia...!? aha... mamat tu ex-RMC dan si aya gtau mamat tu sibuk duk ngayat dia... apa punya taste la si aya ni... mamat tu tinggi lampai.... ko tu kemetot je aya oi... ok.. sori... mulut gua laser skit... tp tu la hakikat...!! ko jgn cpt tangkap cintan...!! askar ni byk main je...!!

lps je group 1 kuar... gua dpt tau group tu kena bambu sakan dlm board... soalan mmg killer ar... gua tau kolonel tu naik menyampah bila xda sapa pun dpt bagi jawapan yg betul2 boleh puaskan hati dia... so ibarat kena halau ar dari board... mcm citer The Apprentice la plak...!! gua aim mau jadi mcm winner season 2, Kelly Perdew yg mana sorg ex-army gak...!!

group 2 masuk... pas ni sure group gua plak... group 2 hbs dkt 45 minit... bila kuar muka semua frust... tp gua dpt la soalan2 bocor... mostly on ketenteraan... layanan dlm board tu mcm kami ni semua dh servis regular dkt 5 6 tahun... soalan mmg killer tahap Assassin's Creed... semua frust sbb payah nk jawab soalan yg ditanya...

bro... lu renung masa depan ke...!? atau lu tgh cuak...!? atau lu sudah mula rasa frust...!?

bila tiba time group gua.... kolonel tu mau break utk lunch... so gua ada masa lg nk prepare... gua skip lunch... gua trus ke masjid utk zohor dulu... tp gua singgah blkg umah mayat... sedut asap jin utk cari ilham... kasi pening2 skit... baru idea senang kuar... gua prepare apa yg ptt... pastu gua trus rushing ke board... berpeluh gua hari tu... hati pun berdebar...

masuk je board... gua jd cuak... tp gua try maintain cool... calon pegawai kena sentiasa cool... br la nmpk kredibiliti tu... so gua jawab la soalan2 killer tu ngan tenang... dan juga confident walaupun gua tau jawapan gua ada salah or tak menepati citarasa kolonel tersebut... soalan yg gua rasa askar yg dah 3 4 tahun servis pun tkial2 cari jawapan...

  • list of minister in armed forces
  • reason why you want to join armed forces and your contribution as an officer
  • basic weapon and vehicles + its specifications in armed forces
  • essences of an officer
  • corp and regiments with their roles and task
  • location of RMR in Malaysia
  • latest armed forces activities
dan soalan yg paling killer skali camni la bunyinya...

  • differentiate the meaning between Gagah dan Setia with Taat dan Setia
  • differentiate between Ranger in Malaysia with Ranger in US
  • what is a division...!? tell the organization structure in a division...!? name 1 of its location...!?
soalan tu mmg killing my mind... heart throbbing moment... soalan last tu buat group gua kena halau... ada la dlm 45 minit duk dlm board tu... mostly bebudak jawab, i dunno sir, i have no idea sir... gua try my best jawab soalan tu even gua sendiri pun tak confident ngan jawapan gua tp gua buat2 gak confident... gua taknak jawab i dunno sir... seriusly nnt nmpk bodoh di mata kolonel tsebut... dlm group gua hanya 4 org je out of 10 yg nmpk menyerlah jawab dgn penuh kesungguhan termasuk gua...yang lain semua down to the earth... seblah gua mmg down trus...

tp gua down jua bila group gua kena halau... hampeh... jawapan kitaorang bagi tak cukup memuaskan hati ahli lembaga... gua tetiba jadi frust... rasa nk masuk board tu lg... tak puas hati tul...

board bjalan smpi ke pukul 1 pagi... tp group2 yg lain dpt soalan2 yg senang... layak dipanggil bonus cepu emas... soalan yg hanya memerlukan sepatah perkataan saje... tak perlu nk eloborate panjang lebar mcm group top 5... inikah yg dinamakan keadilan...!? gua dh mula syak ada unsur2 korup...!! nk plak bila dpt tau anak sedara kolonel tu ada dlm group gua...!!

gua mula terbayangkan lagu AF... adakah gua bakal kena kicked nnt...!? sesi elimination sure esok hari... adei... sampai migraine gua fikirkan... jadi tak senang duduk... housemate gua semua dpt soalan senang... blk umah muka tersenyum riang... naper gua dpt soalan killer...!? nyesal gua tak duduk group yg corot2... group2 yg gagal ujian medical checkup dan juga fitness tp tak kena eliminated...!!

gua tido awal mlm tu tanpa ngadap sebarang dinner meal... ye.. gua terasa frust dan kecewa... 1st time juga gua migraine.. sebelum ni tak pernah pun... pressure is running extremely high...!!

mana ada gua langsi...!! lu ar langsi...!!

flashback...
sebulan yg lps...

time gua lepak2 ngan member gua...
dtg sorg mamat yg juga member gua time kecik2 dulu...
gua tau skrg dia mmg dh kerek... lantak dia ar...
bukan hal mak ayah gua pun...

tetiba dia dtg salam ngan geng2 gua...
time dia salam ngan gua... lama gak dia pegang gua...
pastu blah buat muka kerek... ek eleh...
mamat ni... skali gua shoot... seminggu tak naik moto kang...
tp gua xnak la buat cmtu...

ok ok...
gua agak taksub sedikit ngan dialog filem Bohsia...!!

2 3 hari pastu...
member gua gtau yg mamat tu tanya lebih2 plak pasal gua...
tanya apasal member2 gua slalu lepak ngan gua...
dan blh plak mamat tu ckp gua makin kerek...
aik..!? apa citer ni...!? sapa kerek skrg...!?
xda angin xda ribut... tetiba kata gua kerek...

ok...
gua berangkat ke kelantan selama 2 minggu....

blk je dr kelantan...
adik gua gtau yg mamat tu kaco dia...
kata nk ajak fight... siap nk rampas awek adik gua lg...
kata adik gua x layak ada awek...

gua buat dek je lg...
malas gua nk serabut kepala...
gua sendiri pun ada masalah...
buat apa nk sakit badan....

tp tiba2 gua ubah fikiran...
gua jadi marah... gua ckp mamat ni dh melampau...

adik gua tunjuk sms mamat tu...

"halo kawan... lu mana mari...!? kaco awek gua apsal...?? dh cukup otai ke...!? gua askar komando.. sg manik mari...!!"

cis...
bodo punya sms...
since when komando duk sg manik...!?
failed geo... sg udang la ngok...

dan apsal dia nk ngaku dia komando plak...!?
mcm la gua x kenal dia...
nk masuk askar pun x lps...
keje kilang kat penang layak ar...

sms kedua bikin gua panas hati...

"lu simpang mana mari...!? lu kasi susun lu punya naga... mlm minggu gua turun pakai tongkang... pistol gua sudah lama x makan darah... gua mau angkat lu punya telinga mlm tu...!!"

ek eleh..
sah2 la ni langsi 3 line...
ntah apa2 je ayat... budak2 taksub...
naik tongkang la.. pistol la... naga la...
ntah tau pakai ke x menatang alah tu...

ptg jumaat tu...
lps je blk solat...
adik gua ckp mlm ni dia nk kena blasah...

adei...
mamat taksub sekor tu...
kalo nk fight skali pun..
pick someone with ur size la...
matang ar skit...

pastu nk bw turun segala macam abg long la...
abg ngah abg chik segala tok nenek...
naga tokong ada bawa tak...!?
33 36 37 apa segala macam nombor...
adoyai... taksub sungguh...

gua ckp sama adik gua...
relaks je... pepehal call gua...

mlm hari tiba jua...
adik gua kena panggil ngan mamat taksub tu...
tgh2 suasana nk panas... 3 line gua pun sampai...

ok...
gua xda join itu 3 line...
3 line gua ni sarjan dlm army...
baru power...!!

lu kasi susun lu punya naga... gua boleh suruh geng gua masuk baris... brp strength lu mau...!?
lu dtg pakai tongkang... gua punya geng boleh dtg pakai trak 3 tan... himpit jadi sardin pun blh...
lu punya pistol lama tak makan darah... geng gua punya styer AUG lama dh tak dtenang dan dilaras... slalu makan darah monyet je....

skali member gua dtg naik kete la...
dia ni kepala angin skit...
tau2 turun kete nk bantai org je...
dh la dtg pakai uniform...
sempat lg dia ngelat dari duty...

mamat taksub tu jd cuak...
geng dia 5 org yg agak langsi td dh cabut hilang ke mana...
tinggal je dia sorg2... dan2 dia minta maaf...
boleh plak ckp bukan salah dia...

ai...
gua tgk muka dia dh mcm nk nangis...
salam gua pun tgn menggeletar...
kata askar komando sg manik ari tu...
apa citer ni...!?

skrg br lu tau..
3 line lu tu x ke mana...
sampah masyarakat je...
setakat samseng kpg blh ar...

baik la 3 line dlm army...
ataupun 3 line paku atas bahu..
atau crown.. mahupun star...
baru besar kuasa...
boleh pegang kawasan beb...!!

blk tu gua sound adik gua...
member gua pun rasa nk lempang dia gak...
lain kali kalo melepak tmpt org, jgn langsi sgt...
hidup biar cool... baru la blh mesra ngan org...

kesian gak member gua...
sanggup dtg tlg even tgh duty...
tgh2 kecoh tu... blh plak MP dtg...
sure ada yg report la ni..
nasib baik member gua blah cpt...
kalo tak... naya je...

bila fikir blk..
mcm bodo je gaduh2 ni...
bukan dpt apa... buat sakit badan je...
serius tak matang....

nasib baik la gua ni jenis mesra...
senang je nk dpt kawan...
gua xda langsi maa...
gua hati byk baik lol....!!

P/S: jgn taksub sgt ngan 3 line...!!

karut...!! sini bukan blog GAY...!!

gua terkesima sebentar...




boleh bikin gua panas kalo camni...
terasa blog gua ternoda...!!

the untitled reality show - day 7

sudah seminggu rupanya gua kat Desa Pahlawan... patut gua rasa menggeletar satu badan... dh seminggu gua x pekena teh tarik... gua pun dh mula lupa mcm mana agaknya rasa teh tarik tu... tp yang buat gua lg rasa menggeletar kepala lutut bila hari ni ada elimination besar2an... pergh... mmg sakan la adegan tarik2 beg angkut naik trak kang...

umum punya umum nama2 calon... gua dapat tau gua rank 21 out of 120... so gua dlm kelompok top 30 ar... ini sudah bikin gua happy... rasa nk buat side roll dlm dewan tu pun ada... tp apakan daya... nnt gua kena kick plak... takut dikata ada masalah mental... sapa tak seronok bila tau overall performance blh beat org lain...!!

ni ke calon2 top 10 terbaik...!?

dan sapa tak marah dan cuak bila dapat tau org2 lain dah ready segala macam kabel...!? yes... gua nmpk ngan mata kepala serta segala pancaindera yg ada pada gua... terpampang atas kertas senarai calon tu ngan nama2 kabel yg dh siap diorang semua readykan... bukan main besar pangkat2 yg ada... x main dah paku2 payung karat tu semua... semua nk main crown ngan bintang2 je... ciss... naper la gua x main kabel gak ni....!? korup...!!

dan to my surprise.... si aya muncul kembali... aik...!? bukan minah ni dh kena kicked ke smlm...!? naper blh ada balik...!? ini dh mcm propaganda... ok... hasil risikan gua... gua dapat tau dia ni ada masalah kesihatan berkaitan _ _ _ _ _ _... pandai2 la korang isi petak kosong tu ngan vokal dan konsonan yg sepatutnya... so gua dgr dia dpt 2nd chance utk retest blk... boleh plak...!? korup...!!

lagi hangin bila budak2 yg semput mcm nk mampos time larian... gagal overall... masih belum kena kick...!! aik... apa citer ni semua...!? kata sapa gagal auto balik kpg...!? boleh plak x kena kick...!? mana perginya pemilihan secara DETAIL, ADIL, TELUS dan IKHLAS…!! TANPA KOMPROMI…!? korup...!!

tetiba gua jd boring... penat je gua lari laju... penat je gua jawab pandai2 test... penat je gua kelihatan segak dan macho... boleh plak xda sesi elimination... semua layak ke semi final... shit ar...!! korup...!!


gua mcm tgk audition raja lawak je... gua salah tempat ke...!?

kelantan dah start musim tengkujuh... so sana sini dh start banjir... barrack bujang pun dh banjir time diorang sedap lena tido... padan muka calon2 yg stay situ... tetiba gua xda rasa nk prihatin lgsg... lantak la korang... janji gua dpt tido lena kat apartment kitaorang... xnak share2 katil or bilik ngan sapa2 pun... kata calon pegawai... so class mesti diutamakan...!!

malam hari formal attire kena ready... kasut gua kasi kilat sampai boleh buat cermin nk tgk taik gigi kalo ada... baju tie seluar gua kasi iron... side tepi semua kasi tajam... kalo pegang, sure boleh luka tangan... koman2 pun dpt la calar balar... dress code cmni ada istilah dia... x silap gua dgr diorang panggil planters order...!? gua sendiri pun tatau cmner ejaan dia... askar ni main sebut je... ejaan kang mula la merapu... pernah gua ttipu hidup2 ngan ejaan kolodod...!! rupanya tu adalah collar dot... bukan kolodod...!! apa la gua punya Q...!!

stock rokok mula kurang... nk plak musim2 hujan banjir cmni... cmner nk panaskan badan...!? lapar siot... gua mula tbayangkan yong tau foo dan satay.... nak balik...!!

buddy gua bab makan kalah hantu raya...

oh ya... td gua x makan cendol ngan pasembor pun time nk solat jumaat... slalu gua buat cmtu... sini mana nak cari bai...!? hujan lebat... kempunan gua...!!

entry #200 - 99 benda yang gegirl patut tahu...!!

DISCLAIMER: bimbingan ibu bapa diperlukan jika masih belum cukup matang utk baca entry kali ini...!!

Kehendak Wanita Dari Segi Seks

1. Lelaki patut lebih ceria semasa melakukan seks.

2. Makan malam bersama dan bersuap-suapan makan ke mulut pasangan sebelum melakukannya.

3. Tidak suka lelaki menghimpit kerana sukar bernafas.

4. Gembira jika inzal tapi tak perlu inzal untuk merasa puas, asalkan suami dapat beri kemesraan.

5. Tidak suka lelaki yang pentingkan dir sendiri. Suka lelaki yang ambil berat tentang kehendak pasangan.

6. Gembira jika lelaki dapat menenangkan hatinya sebelum melakukannya.

7. Suka jika lelaki melayaninya seolah-olah mereka melakukannya buat pertama kali. Lelaki itu patut mengasihi serta lemah-lembut.

8. Lebih suka disentuh dan dirangkul berbanding inzal bila melakukannya.

9. Gembira jika boleh memberitahu lelaki apakah perasaannya bila melakukannya dan lelaki itu memahaminya.

10. Suka hatinya bila lelaki berkata bahawa dirinya cantik menawan.

11. Perlukan masa untuk menyegarkan badan serta berdandan sebelum melakukannya.

12. Tidak suka melakukannya dalam keadaan yang tergopoh-gapah.

13. Suka jika lelaki mengejutkannya dari tidur dengan cara mencium tubuhnya.

14. Merasa gembira bila lelaki memuji bahagian demi bahagian dari tubuhnya.

15. Gemar melakukan diwaktu pagi.

16. Suka berendam dalam air sebelum melakukannya.

17. Gemar jika lelaki bergilir-gilir melakukannya sekali untuk pasangannya, kemudian untuk dirinya pula.

18. Gembira jika dipanggil dengan nama-nama manja sebelum melakukannya.

19. Benci bila melakukannya setelah selesai saja makan malam.

20. Tidak suka lelaki yang gelojoh di atas ranjang, sepatutnya bertenang dan jangan terkejar-kejar tidak tentu hala.

21. Tidak akan merasa jemu mendengar lelaki memuji betapa jelitanya dia.

22. Gembira jika lelaki menumpukan perhatian pada dirinya bila melakukannya, bukan pada benda lain.

23. Tidak suka jika lelaki memakai minyak wangi yang tidak sedap baunya.

24. Suka jika lelaki memberitahunya apakah yang telah dilakukannya dengan betul, bukan hanya kesalahannya.

25. Gemar jika lelaki yang membukakan pakaiannya.

26. Suka berjanji dulu pada hari bila dan waktu bila mahu melakukannya, dan janji itu perlu ditunaikan.

27. Gembira jika lelaki menunjukkan kasih sayang setelah melakukannya melebihi masa sebelumnya.

28. Suka melakukannya dalam suasana udara yang hangat.

29. Gemar hanya melakukan di atas ranjang.

30. Tidak gemar bila lelaki menunjukkan kegagahan dan kekerasan semasa melakukannya.

31. Gembira mendengar sesuatu yang menghairahkan dikatakan oleh lelaki sebelum melakukannya.

32. Tidak suka jika lelaki membawa makanan ke ranjang.

33. Tidak suka melakukannya jika malam sudah terlalu lewat.

34. Tidak gemar bila lelaki melakukan cara yang sama saja setiap kali bersama.

35. Gemar jika lelaki membelai-belai rambutnya sebelum melakukannya.

36. Benci bila lelaki terus mencabut keluar zakarnya sebaik saja inzal.

37. Gembira jika lelaki berkata dengannya pada masa itu dengan nada suara yang rendah dan dalam.

38. Tidak suka pada lelaki yang memaksa.

39. Suka jika lelaki meniup-niupkan nafas yang hangat ke telinganya.

40. Suka lelaki yang berterus-terang apakah kelemahan lelaki itu dari sudut seks.

41. Tidak suka lelaki yang serta-merta mahu memulakannya tanpa ringan-ringan.

42. Gembira jika jari kakinya diurut terlebih dahulu.

43. Tidak suka lelaki yang melakukannya sebelum lelaki itu mandi.

44. Tidak suka lelaki yang mencakar-cakar tubuhnya dengan rakus.

45. Gemar jika lelaki berada di atas dan mengawal aktiviti.

46. Tidak suka melakukannya bila anak-anak masih jaga atau ada di rumah.

47. Suka dan akan melayani sepenuh hati lelaki yang kuat bekerja mencari nafkah utnuk keluarga.

48. Gemar menunggu melakukannya dalam keadaan cahaya terang.

49. Gembira melakukannya sambil muzik lembut berkumandang.

50. Gemar jika lelaki melakukannya dengan lemah-lembut dan perlahan.

51. Suka jika lelaki menghadiahkan padanya bunga.

52. Gemar jika lelaki tunjukkan kasih sayang yang tinggi semasa melakukannya.

53. Menganggap rahsia seks ialah kejujuran.

54. Sama ada inzal atau tidak dan berapa kali inzal tidak penting.

55. Adakalanya mahu memberi, adakalanya hanya mahu menerima.

56. Gemar disentuh sebelum, ketika, setelah dan luar masa melakukan seks.

57. Gembira jika lelaki menjilat sekitar payudara kemudian meniupnya dengan lembut.

58. Suka jika lelaki itu merasa bangga ketika bersamanya.

59. Perlukan perhatian dan masa.

60. Suka jika ia dapat berterusan sepanjang malam.

61. Gembira sekiranya lelaki menyatakan perasaan nikmatnya bila melakukannya.

62. Suka jika zakar disorong lambat dan ditarik dengan cepat semasa dayungan.

63. Gemar jika lelaki peka kepada kehendak dan perasaannya.

64. Suka jika berpegangan dan berpimpin tangan.

65. Suka sekiranya seks itu menjadi menifestasi cinta.

66. Gembira diperlakukan dengan kasar.

67. Tidak gemar jika seks di anggap oleh lelaki sebagai rutin kerana itu tidak menyeronokkan.

68. Gemar meraba dan diraba hingga tidak tertahan lagi kegelian.

69. Selepas melakukannya suka tidur di dalam rangkulan lelaki.

70. Suka jika lelaki melakukan sesuatu yang memeranjatkan di ranjang.

71. Gembira kerana lelaki melakukannya bersamanya setiap hari dengan kata dan layanan yang baik.

72. Suka jika lelaki menggunakan tangannya untuk menjelajah ke seluruh tubuhnya dan betisnya dibelai.

73. Tidak pernah masuk tidur dengan keadaan marah atau bosan, semua masalah diselaiskan dahulu.

74. Gemar jari-jarinya disedut oleh lelaki.

75. Seks patut mengembirakan bukan sesuatu yang menyedihkan hati.

76. Mesti mahukan inzal bila melakukannya.

77. Suka meletak bantal di bawah pinggul bila melakukannya dalam keadaan lelaki di atas dan dia baring terlentang.

78. Gemarkan posisi-posisi baru.

79. Suka jika payudara diramas dengan lemah-lembut seolah-olah menjaganya jangan pecah.

80. Rasa istimewa bila lelaki memberikan perhatian yang tidak berbelah bagi.

81. Tidak sudi kepada lelaki yang tidak mempunyai perasaan kepadanya.

82. Semasa di ranjang mahu dianggap sebagai wanita sempurna segala segi.

83. Lelaki yang lemah-lembut dan baik hati menjadi idaman.

84. Melakukannya di tempat ganjil menjadi hobi.

85. Sanggup menjadi hamba seks lelaki asalkan lelaki pun begitu.

86. Lebih lama lelaki bersabar sebelum memulakannya, lebih cepat wanita inzal.

87. Mahu tahu apa yang lelaki tertarik dengan dirinya.

88. Suka lelaki yang bersopan.

89. Lebih suka jika lelaki tunjukkan kasih sayang dengan cara bukan seksual.

90. Suka jika dapat tentukan sendiri masa untuk melakukannya, tidak hanya lelaki sahaja.

91. Saya tidak mahu seks, saya mahu memadu cinta.

92. Gembira jika lelaki menyuruhnya memainkan peranan aktif sekali-sekala.

93. Suka lelaki yang bersabar.

94. Gemar bergurau senda selepas melakukannya dan anggap itulah paduan cinta yang sebenar.

95. Suka cara yang berbeza-beza.

96. Gemar jika dicium lembut sambil masuk ke kamar.

97. Rasa selesa dan selamat melakukannya dengan lelaki yang setia.

98. Benci bila lelaki menolak ajakannya.

99. Gemar jika lelaki memegang tangannya sambil masuk ke kamar.

haha...
amacam...!?
ada tambah knowledge korang...!?

P/S: korang suka yang nombor berapa...!? blogger-emoticon.blogspot.com

entry malam Jumaat...!!

Malam itu malam Jumaat. Kassim ingin beristirehat awal bersama isterinya, dia fikir dia akan dapat banyak ganjaran jika berbuat begini. Ganjaran paling nyata ialah hakikat dia kini sudah mempunyai lapan orang anak: empat daripada mereka masih kecil lagi. Yang bongsu masih lagi menyusu

"Malam ini kita tidur awal. Malam Jumaat" kata Kasim pada Ani, isterinya yang sedang menyusu anak bongsu mereka

" Tak boleh bang. Sebab anak anak kita masih belum tidur, nanti saya tidurkan mereka dulu"

" Baiklah awak uruskan mereka. Abang akan ke bilik sebelah membaca Al-Quran" balas Kassim, sambil ke bilik air mengambil wudhuk, setelah mendapatkan songkok. Kitab Al-Quran dan meminum seteguk air sejuk, Kassim bersedia untuk memulakan kerja ibadahnya.

"BISMILLAHHIRROHMANNIRROHIM"

" Bang!! Anak dah tidur" Terkejut Kassim mendengar suara Ani yang membawa khabar baik kepadannya dalam jangka masa yang begitu singkat.

" SODAQALLAHULAZEEM "

Tu lah dahsyatnya malam Jumaat...!!

ok ok...
be serius...
aku nk mood serius plak ni...
meh tgk apa entry yg aku nk saji kat korang....

apa yg ada pada malam Jumaat...!?

Memilih Masa yang Baik Untuk Melakukan Seks

Di dalam Islam telah digariskan ketika-ketika yang sesuai untuk melakukan jima’ sekiranya ingin mendapat anak yang cemerlang dan semoga ketika-ketika ini dijadikan panduan praktis oleh suami isteri:

1. Menurut Imam Syafie r.a, waktu yang paling baik untuk jima’ ialah pada malam Jumaat, malam Isnin dan malam Khamis. Kerana mengikut sunnah Nabi saw. Faedahnya, jima’ pada malam Khamis menyebabkan anak itu menjadi mukmin yang baik.

2. Rasulullah saw. berpesan bahawa jika jima’ pada malam Isnin, anak yang bakal lahir akan menjadi seorang yang berpegang teguh dengan kitab Allah dan redha terhadap segala pemberian Allah swt.

3. Rasulullah saw. berpesan bahawa jika jima’ pada malam Selasa, anak itu akan mendapat nikmat syahid sesudah syahadah, dan Allah tidak akan mengazabnya bersama orang musyrikin, mulutnya berbau harum dan akan melembutkan hati orang, bersih lidahnya dari mengumpat, berdusta dan mengadu domba.

4. Pesanan Rasulullah, jika berjima’ pada malam Khamis, anak yang bakal lahir itu adalah yang bijaksana di kalangan orang yang bijaksana, atau seorang alim di kalangan orang alim.

5. Berjima’ semasa matahari di tengah langit, anak yang bakal lahir tidak akan dihampiri syaitan sehingga dia beruban, dan menjadi seorang faqih dan mendapat rezeki keselamatan agama dan dunia.

6. Dari pesanan Rasullullah saw. jika jima’ pada malam Jumaat, anak yang bakal lahir dari jima’ itu akan menjadi pemidato yang berwibawa dan petah. Jika berjima’ pada hari Jumaat lepas Asar, anak akan menjadi terkenal, masyhur alim. Jika berjima’ pada malam Jumaat selepas Isyak, anak nanti akan menjadi seorang yang abdal (terkemuka).

bg yg dh kahwin tu...
pandai2 la pilih time nk planning ada baby...

yg blum kahwin tu...
malam Jumaat pi la masjid baca Yassin...

P/S: esok entry yg ke 200...!! serius aku dh mati akal...

the untitled reality show - day 6

time gua dlm baris... gua nampak si aya tarik bagasi... pakai dah lawa... uiks...!? naper tak pakai PT suit...!? oh... gua lupa... dia dh eliminated....!! sayu je gua tgk... mcm tgk peserta AF kena kicked out... argh... lupakan kisah aya... gua masih ada perjuangan lg di sini... life goes on...!!


yes...!! hari ni larian 3.2km... gua awal pagi lg dh isi oksigen cap helang emas 2 batang dalam peparu gua... kasi lancar skit larian kang... stretching semua dah cukup... gua x sabar dah ni nk lari sekencang yg mungkin...

langit nmpk cam nk hujan... gua doa kasi cerah la... gua blh lemau kalo hujan... mcm buddy gua gak... dia pun ikut lemau + masuk air... ready... set... go...!! pergh... gua lari2 anak... ala2 bdk baru nk blaja blari... serius pagi tu sejuk giler... enjin gua pun lmbt panas...

3.2km gua rasa kejap je... rupanya gua dpt catatan masa 14 minit... rumours kata gua blh dpt para dgn catatan masa cmtu... dulu pun masa gua buat 2.4km, gua beat 9 minit je... gua rasa gua x cukup mantap lg... ermm... out of 120 org yg lari tu, gua rank 28... adei... naper xleh top 10...!? tu yg gua frust skit tu....

habis je larian... ada plak mamat mana ntah pengsan... tgh2 duk buat PT... blh plak dia landing baik punya... gua syak mesti dia x cukup oksigen... suspek ni...


then hujan lebat turun sepanjang hari... kitaorang blk penginapan tdo sepanjang hari gak.. the day ends here....