Ads by Nuffnang

the untitled reality show - finale

hari ni gua bgn agak lewat... maybe effect painkiller yg gua telan mlm td, nk kasi hilang migraine... pagi ni kena masuk baris sekitar 0730... so agak rushing gak la bila shower time... tiada lagi lagu berkumandang dlm bathroom... xda feeling dah nk nyanyi... gua risau kena lanyak je kang kalo lewat masuk baris... nasib baik pakaian pagi tu adalah utk PT je... so pakai ala kadar...

sampai je dewan... gua kasi hadap breakfast dulu... menu apa ntah... tp gua makan sikit je rasanya... maybe sbb xda mood nk makan atau juga masih dlm keadaan mengantuk... oh ya.. gua baru teringat... gua pekena 3 cawan kopi O je pagi tu mau kasi hilang mengantuk... hari ni ada sesi elimination...!!

masuk je baris... kitaorang kena lanyak PT pagi... gua buat dgn semangat skali... gua kalo bab2 fitness ni mmg gua suka... baru ada true feel...!! pastu PTI kata aktiviti pagi tu bebas... korang semua boleh main sukan apa yg korang nk... janji jangan duduk tepi jalan mcm org ada asma pastu bergosip sakan... itu yg PTI ckp...

gua mcm biasa... pagi tu main rugby... tp sekadar rugby touch je... tu pun main atas jalan tar... memula kitaorang sekadar bermain dgn geng2 kitaorang je... geng awam... boleh plak geng calon askar nk join sekaki... warning dh gtau awal2... jgn main kasar sgt... sekadar having fun je... tp geng askar ni mana la makan saman... main skit punya kasar... macam main game betul atas padang...

gua terima satu lontaran bola tepat ke leher gua... skit punya laju dan padat hantaran mamat tu... gua rasa mcm nk batuk berdarah je.. punya la sakit... ni la namanya istilah no pain no game... tp what the heck...!? ni rugby touch la bro... bukan game real... gua tetap teruskan game... main dgn penuh semangat skali...

skali lagi gua kena rempuh... kali ni gua terjatuh... mummy... i want my mummy... tapak tangan gua sudah luka... geng gua ingat tangan gua sudah patah pasal jatuh dgn teruk skali... so gua decide nk leave the game... suruh member gua ganti... malas nk amik risiko lg... askar ni kalo main mood mmg nk killing their opponent je...

amik je hp... gua tgk ada sms... dari si aya rupanya... tanya gua kat mana... nk ajak gua lepak, bersembang... sori... gua tak minat nk gosip pepagi camni... gua mau sukan, keluar peluh... lagipun tak manis kalo org tgk gua lepak dgn dia...

masuk baris blk... bila kira strength... tak cukup 12 org... hantu tul... ni sudah bikin masalah... tak pasal kang kitaorang kena hell... rupanya boy si aya ni bikin masalah... org masuk baris kul 7, dia masuk baris kul 11...siap boleh tido lena lg kat bilik... awal2 lagi dh nmpk ada masalah disiplin dlm diri... mcm ni ke nk kena select jadi pegawai...!?

masuk dewan... kapten kata sesi elimination dh nk mula... gua jadi berdebar... jantung gua mula berdegup laju... group 1 hanya 7 org je yg layak... group 2 gua tatau brp org layak.. bila tiba time group gua... no gua tak dpanggil... biar betul...!? apsal mamat seblah gua yg jawab i dunno all the time tu boleh dpt plak...!? mamat seblah kiri gua pun dh mula cuak... dia ex-RMC... mmg mantap habis... tp senasib ngan gua... nama tak dipanggil... ok... gua masih boleh bersabar....

habis je umum kesemua calon yg layak ke final bagi 12 group... gua mau check balik if nama gua ada tlepas pandang... sah... gua dh eliminated...!! gua cuba utk jd pasrah... ok... gua tipu... gua tak dapat terima kenyataan sebenarnya... lagi frust bila budak umah gua semua layak... gua mula jadi marah... tumbuk2 meja... si kapten menjeling je tgk gua... gua mula sms sanak keluarga sahabat handai kata gua dah kena kicked... so jgn harap apa2 lagi dari gua...!!

member gua dari sabah mula jd org pertama call gua... dia la yg paling seronok bila gua decide nk join army... gua borak2 ngan dia... maintain cool even gua tgh hot time tu... tp apakan daya... gua tewas dgn emosi... tetiba gua nangis... ye... gua nangis...!! gua tak malu pun nangis dekat dia... pasal dia faham gua ni seorang yg ego dari kecik lagi... so gua jarang nangis... tp kali ni gua nangis juga...

ummi call after member gua ni call... lagi kuat plak gua menangis... suara lembut ummi bikin gua sebak... gua tak mampu nk lawan emosi... maybe sbb gua tlalu berharap kali ni... ummi suruh gua balik kpg secepat mungkin.... sudah tiada apa lagi yg tinggal di sini utk gua perjuangkan...

then my daddy call... gua maintain cool bila ckp ngan dia... daddy... the war is over... my journey ends here.. im glad im doing all the best this time... never give up at all... ayah gua tak kata apa... maybe dia tau anak dia ni sekadar pretend je dpn dia...

gua masuk blk dlm dewan... cuba pretend jadi cool... tp member2 gua faham perasaan gua... si kapten cuba utk datang dkt dgn gua... tp gua mengelakkan diri... mcm la gua tatau apa yg bakal dikatakan... sabar je la bro... maybe bukan rezeki awak kali ni... cuba lagi tahun dpn... ceh... macam la benda tu gua teringin nk dgr saat ini...

sbb gua tgh marah dan frust... gua break the rules... gua selamba je cucuh rokok dlm dewan... gua dah eliminated dh pun... sapa lagi mau kick gua...!? gua trus ke blkg dewan jawab satu lg phone call... kali ni dari buddy gua time gua wataniah dulu... pun gua nangis gak kali ni.... sambil hisap rokok gua nangis... macho tak agaknya...!?

tgh gua duk nangis tu... si aya nampak gua... ok... gua pretend cool... gua tau dia x nmpk gua nangis... tp gua rasa dia nampak... hampeh... askar yg lalu lalang pun tau gua sebak... sekadar cakap kat gua... relaks ar bro... lain kali try lg... cis... hina sungguh kata2 tersebut bagi gua tatkala itu... mood gua nk lunch trus spoiled... gua trus balik ke penginapan...

Aku bukanlah superman
Aku juga bisa nangis


Ayahku selalu berkata padaku

Laki-laki tak boleh nangis

Harus slalu kuat

Harus slalu tangguh

Harus bisa jadi tahan banting


Ayahku selalu memarahi aku

Jika jatuh air mataku

Kata ayah slalu air mata itu

Adalah tanda kelemahan


dkt penginapan... sorg staff yg slalu jd driver kitaorang... yg mana gua anggap dia mcm abg gua time dlm kem tu... lepak ngan gua borak2... maybe dia faham perasaan gua time tu... gua pun ckp thanks je kat brader tu coz selama ni slalu tlg gua seludup rokok... gua dh xda mood kat sini... tp gua xnak balik kpg lg... gua masih tak dpt solid reason why gua kena kicked...!?

ptg gua tak turun main rugby... mood sudah spoiled... mungkin juga rasa malu dan terhina.. gua sudah tak layak lagi bgaul ngan mereka... gua daftar nama utk waran perjalanan balik then ngadap dinner... borak2 jap ngan calon yg tsingkir... mlm gua duduk penginapan... habiskan sisa saki baki masa terluang borak ngan budak2 rumah... esok gua sudah boleh balik kampung...!!


mcm ni la agaknya perasaan gua bila kena kicked out...!?

17 bual bicara terhangat...!!:

rizputra7 said...

tak apa ler bro...bukan rezeki mung lagi bro..umur lu pon masih muda lagi,,banyak lagi masa....gua bila dengar lagu AF terus gua ternampak lu bawa keluar beg..tiba2 gua jadi sedih..hoho

ayayoo said...

weh aku paham perasaan ko..kan aku mula2 kena kuar pas2 aku msuk blik...memng sedey woo.....something that u didnt expect at all.....meleleh je air mata aku...cik afandi gak bg semngt kat aku....xpe...kan ko dpt peluang len....buat btol2 k

Cik LeYha~~~ said...

tabahkan hati...kumpul semangat balik, n kamu try lagi next time k?
perjalanan masih panjang...
stop sedih2 k...

Cik LeYha~~~ said...

tabahkan hati...kumpul semangat balik, n kamu try lagi next time k?
perjalanan masih panjang...
stop sedih2 k...

Cik LeYha~~~ said...
This comment has been removed by the author.
rajulussalim said...

Salam, hope ko still cool shapik...
InsyaAllah, ade rezeki yang lebih baik dari kali ini.
Keep praying bro!

Aku OranG Laut said...
This comment has been removed by the author.
Aku OranG Laut said...

waaaaaa.......ko wat aku sebak lg rona..

dlu pun aku nanges gakk..
tp beza ko ngan aku, aku bkn kena eliminate mcm ko..
aku kena eliminate lps angkat sumpah, lps cop spoloh jari..

lg satu, ak x nanges time eliminate...
aku cool..control..
tp aku nanges time blk umah...
2 minggu tu aku nanges..
2 minggu aku kecewa..
2 minggu aku dok kt dunia aku sendiri..


RIleks bro..
meh aku bg kata2 nasihat yg x diiktiraf..

x selalunya benda yg kita nk kita dpt..
wlaupun kita berusaha hngga ke titsan darah terakhir..
Dlm soal rezeki plak, dlu aku minat gler nk msk atm nie..
smpai aku da dpt tp aku spoiled smpai kena buang..

Rezeki, jodoh dan ajal seseorang tlh ditetapkan oleh Allah di Loh Mahfuz lg..
Dan rezeki aku di laut skrng...

Mybe rezeki ko lg hebat dr sekarang..

Apa yg berlaku ada hikmahnya...
Mgkin ada yg lebey baek dari apa yg berlaku..

Minat tu mmg minat nk jd askor..
Tp x bermakna klaw ko awam pun ko xleh jd asko..
msk wataniah atau pasukan simpanan pun bley gak..

Ada la tu rezeki kt mana2..
Yg penting kita berusaha..

Gua nk bg komen gua panjang sbb ni da finale..


p/s: nasihat tu x approve oleh mana2 badan berdaftar..

Rona Realiti said...

riz > ko jgn sedih bro... xda makna pun ko nk sedih... umur gua dh nk tua ar...

aya > cik affandi cari aku ckp ada peg cari aku last day... member2 aku ckp... benci tau...!!

leyha > ko apsal komen byk sgt ni...!? nk bodek duit raya ke apa...!? next time try...!? amik masa kot...

rajulussalim > ntah la wei... xleh nk ikut legasi family... bila nk blk msia...!?

orang > ko apsal plak kena eliminated...!? ko 2 minggu... aku dh sebulan... dh mcm org gila ni... member2 pun ckp aku byk berubah... tamparan terbesar beb...!!

p/s: apsal ada 2 comment deleted...!? apakah yg cuba dikatakan...!?

firadauskhazis said...

senasib la bro.. aku patut ada di uk skrg.. tapi sebb korup aku tiba2 ada di australia? apa cita.. haih. malaysia. biasalah. pasrah je la

Aku OranG Laut said...

2 komen terdelete itu sbnrnya ayat-ayat pujukan..

cth: alalala rona uchuk-uchuk.. meh cnie meh...amek gula-gula nie..
jgn majuk lagi kay..

tp memandang ayat tu tdk sesuai utk tatapan 18thn ke atas, maka...
delete

Rona Realiti said...

khazis > mcm mat saleh ckp... there's a silver lining in every cloud... at least ko dpt gak smthng... aku...?? dpt apa...!? habuk...

orang > gula2 apa brg... bg la nikon dslr ke...

Qaseh said...

hero memang kalah dulu..
org kate...nk dapat yg lagik baik memang selalu adap kekecewaan dulu...

Rona Realiti said...

qaseh > saya ada rupa hero ek akak...!?

Anonymous said...

Is it possible Abercrombie clothing to turn a profit by gifting abercrombie Jeans promotional items and selling your inventory at the same time? Is it possible to Abercrombie Pants make large sums Abercrombie Tees of money by giving away promotional clothing? Abercrombie Shorts Will this practice bring awareness to your brand? Fashionable promotional clothing items are a great way to Abercrombie Sweaters help sell your brand to your target audience. Items like shirts and caps are favorites among most consumers especially when they receive them for free as a gift or give-away. Be it a screen printed tee shirt or an embroidered hat or polo shirt, your imprinted logowill leave a long lasting impression and gain a lot of attention by your targeted audience.

Anonymous said...

Tricks For Finding Cheap Clothing And Jewelry monclerWhen you save money on your shopping trip, moncler Boutique you can spend the extra money on other things that you want. moncler pas cher For some people, the more funds they save, the more shopping they can do. moncler prix And while other people enjoy the saving, they also like holding on to their money. moncler soldes There are lots of ways that you can find excellent deals on merchandise for sale. moncler paris Discounted Clothing and Jewelry can be found using the right tools.For the average consumer a shopping trip will take place several times a year. That is due to the fact that most people require new clothes as body shapes change, or materials and colors begin to look warn and old. moncler polo With retailers always putting out new designs and fashion trends, moncler veste it can be hard to pass by the new items. When you can save a few dollars on new things, moncler doudoune it can make the process of frequent shopping not seem so bad.You will see a change in your spending money as you discover the tricks to buying deals. moncler homme If you look for sales and hold off for items that you want to come on sale, then you can save money.

sad said...

You will find that cheap pandora there are many gemstones and settings to choice from. pandora jewelry Almost as many as the engagement bible buy Pandora verses there are. You will want to consider discount pandora doing all you can to make a unique piece of pandora sale jewelry by trying to come up with your own ideas. pandora jewerly You will be able to make a lot of great options for pandora earrings yourself when you look at the various gemstones and cheap pandora earrings settings.