Ads by Nuffnang

so-sial...!?

celcom beruk-band buat hal lagi...
dload speed cuma 0.09mbps...
what the heck..!?

shit...
upload pic pun xleh...
mmg sial ar...

P/S: rasa nk bg penangan muay thai je kat org2 celcom... blogger-emoticon.blogspot.com

masih terfikir...

kali ni aku nak wish je...

sekalung tahniah...
utk member2 aku...

kapt sharil...
member t.a ngan tenet aku...
sbb smlm lapor diri di lumut utk kursus peg graduan...

pbt saiful...
jiran / kawan masa kecik...
smlm gak lapor unit kat sg besi....

kapt fadzli...
sekelas ngan aku zaman sek ren...
nk hbskan kursus y.o kat johor...

lt jasrina...
member blogger...
sbb dh pi exercise kat butterworth...

king deego..
pun member blog...
sbb dah nk kahwin hujung thn ni....

imam 3rd officer...
bdk kapal / blogger...
sebulan training blk kat ALAM...

lt m aya....
blogger gedik...
sbb dpt interview g.o...

kpl hafiz..
my bro / fitness instructor...
sbb dpt jd PTI kat KTD nnt...
jumpa di sana...

dan juga kpd sapa2 je la yg rasa happy....

UPDATED...!!

kpd farhana...
merangkap skandal / awek wannabe...
congrats dpt posting ke hospital ipoh...

mati kutu aku dibuatnya nnt...

P/S: debaran dlm hati aku ni semakin memuncak....!?

mood : slow down...!!

time ni...
aku - selsema - sakit tekak - sakit kepala - suam2 badan....
punca - beraya sakan bagai tiada lagi esok...

ok...
aku masih xda hati nk blogging...
since nuffnang xnak naikkan lg duit raya aku...

nk tulis sikit2 je...
pasal hari ni 24hb...
aku on fb... tgk ada bahan nk buat entry...

tadaa....

aku cilok pic ni dari facebook...

bday girl kita utk kali ini....
erkkk... girl lagi ke...!?

sikit pengenalan...
beliau lebih tua dari aku...
naper "beliau"...!? sbb dia peg airforce...

duk kat subang.. org kl ni...
suka kuar makan2... pandai je aku teka...
tiap2 hari update blog dia...

satu je aku pelik....
naper blog dia nama misz eyeliner...!?
adakah kerana semua peg airforce suka melaram pakai eyeliner....!?

anyway....
happy bday maam...
all d best in ur life...


brp dh ek umur...!?
jap jap... nk kira...

ok..
tau dah...
hehehe... ;p

P/S: boleh la ko blanja aku makan... blogger-emoticon.blogspot.com

salam aidilfitri...

kepada sesapa je...
yg slalu singgah blog aku yg tak seberapa ni...

aku nk ucapkan...
selamat hari raya aidilfitri...

ampun maaf dipinta...
andai terkasar bahasa...

hati2 drive blk kpg...
raya jgn melantak byk sgt...
jaga kesihatan sama...

tahun ni raya pada 20.09. 2009...
or a repeatation of 20092009...
P/S: mood cuti beraya seminggu...!! blogger-emoticon.blogspot.com

syahdunya syawal...

korang jangan beraya sgt...
buat pahala sama time raya...

Amalan sunat di bulan Syawal


Amalan sunat pada 1 Syawal seperti :

#1 Membayar zakat fitrah sebelum menunaikan Solat Aidil Fitri
#2 Menghias diri dan tempat tinggal supaya kelihatan bersih dan cantik
#3 Mandi Sunat Aidilfitri pada pagi harinya
#4 Menjamah sedikit makanan sebelum keluar menuju masjid
#5 Keluar menuju ke masjid dengan satu jalan dan bila pulang menggunakan jalan yang lain
#6 Lebih afdal dengan berjalan kaki ke masjid
#7 Mengumandangkan takbir, tahmid dan tahlil bermula malam 1 Syawal hinggalah terbenam matahari pada hari raya tersebut...

kalo hari2 lain plak...
korang bolehla buat cmni...

Berpuasalah 6 hari dalam bulan Syawal (Sunat Syawal)

Rasulullah saw bersabda yang maksudnya;

"Sesiapa yang berpuasa di bulan Ramadhan dan kemudian diikuti dengan 6 hari di bulan Syawal maka perumpamaannya seperti ia berpuasa sepanjang tahun."

P/S: esok nk cuti blogging seminggu...!? blogger-emoticon.blogspot.com

anu dalam seluar...!?

ok...
ini bukan review atau sekuel filem ini...

saje suka hati aku...


cmna la kan kalo geng2 nyah masuk tandas...!?
aku rasa nk buat research ar...

P/S: 2 hari lg nk raya kan...!?

bayar la ZAKAT...!!

mana yg shopping sakan raya tu...
save skit duit utk byr zakat...

kot2 ada yg masih jahil lg..
meh aku citer skit pasal zakat...

"Ambillah (sebahagian) dari harta mereka menjadi sedekah, supaya dengannya engkau membersihkan mereka (dari dosa) dan mensucikan mereka (dari akhlak yang buruk), dan doakanlah untuk mereka, kerana sesungguhnya doamu itu manjadi ketenteraman bagi mereka, dan (ingatlah) Allah Maha Mendengar Lagi Maha Mengetahui." - Surah At-Taubah (ayat 103)

ZAKAT FITRAH

PENGERTIAN ZAKAT FITRAH
Zakat Fitrah ialah zakat diri yang difardhukan ke atas setiap individu lelaki dan perempuan muslim yang berkemampuan dengan syarat-syarat yang ditetapkan.

SYARAT WAJIB ZAKAT
Orang Islam yang wajib mengeluarkan zakat fitrah untuk diri dan keluarga atau tanggungannya ialah:

#1 Individu yang mempunyai lebihan makanan atau hartanya dari keperluan tanggungannya pada malam dan pagi hari raya.

#2 Anak yang lahir sebelum matahari jatuh pada akhir bulan Ramadhan dan hidup selepas terbenam matahari.

#3 Memeluk Islam sebelum terbenam matahari pada akhir bulan Ramadhan dan berkekalan Islamnya.

#4 Seseorang yang meninggal selepas terbenam matahari akhir Ramadhan...

KAEDAH PEMBAYARAN ZAKAT FITRAH
Kaedah pembayaran zakat fitrah yang ditentukan ialah makanan asasi daripada jenis yang mengenyangkan. Perkara ini dijelaskan melalui hadis Rasulullah s.a.w yang diriwayatkan oleh Abu Said al-Khudry bermaksud:

"...Adalah kami para sahabat ketika bersama Rasulullah s.a.w sering mengeluarkan zakat fitrah daripada setiap orang yang kecil dan besar, merdeka atau hamba satu gantang makanan atau satu gantang keju atau satu gantang Syair atau satu gantang tamar atau satu gantang zabib. Demikianlah kami terus berbuat demikian sehingga datang kepada kami oleh Muawiyah Abi Sufian bagi mengerjakan amal ibadat haji atau umrah, kemudian beliau menyampaikan ucapannya di atas mimbar, maka dalam ucapannya kepada orang ramai beliau berkata: Saya berpendapat, bahawa satu mud (cupak) gandum Sham menyamai satu Sha' (gantang) tamar. Setelah itu, masyarakat pun berbuat demikian sedangkan Abu Sufian berkata: aku tetap mengeluarkannya sebagaimana mulanya" - Riwayat Muslim

KADAR FITRAH
Kadar fitrah ialah satu gantang Baghdad bersamaan 2.70 kg beras atau senilai dengannya. Kadar ini berdasarkan ketentuan oleh Pihak Berkuasa Agama Negeri-Negeri.

WAKTU MENGELUARKAN FITRAH
Waktu mengeluarkan zakat fitrah terbahagi kepada 5:

WAKTU WAJIB
Apabila terbenam matahari akhir 30 Ramadhan sehingga terbit matahari esoknya.

WAKTU YANG PALING AFDHAL
Sebelum sembahyang Hari Raya

WAKTU SUNAT
Sepanjang bulan Ramadhan

WAKTU MAKRUH
Selepas sembahyang Hari Raya sehingga terbenam matahari pada satu Syawal

WAKTU HARAM
Selepas terbenam matahari satu Syawal

mana yg gaji besar..
rezeki melimpah ruah...
pulun la bayar zakat...
sebelum rezeki kena tarik olehNYA...!!

sempat lagi ni...
so pi la bayar cpt2...!!

P/S: aku parent masih bayarkan lagi... so jgn tanya aku byk soalan...!!

jiwa nan lara...

cantik sungguh kalau berbaju belang tapi buruk sungguh kalau perangai berbelang belang....

jika anda diperdaya orang, itu tandanya anda orang yg baik sebab orang yang jahat tak akan pilih orang jahat untuk diperdayakan...

bukan semua yang manis itu manis, adakalnya di hujung lidah ia manis, di hujung tekak menjadi pahit...

memang kita perlu percaya dengan semua orang, tapi ingat...
tak semua orang boleh dipercayai...


P/S: malas nak cakap byk...

sinetron...

mari tgk movie...


dah habis...
nnt try cari cd kat petaling street..

P/S: letih dah nk blogging...

kerjalah...

sapa yg kemaruk nak cuti sgt tu....!?


raya lg 6 hari...
keje byk lg x siap...


jgn berangan nk cuti awal...
ramai lg skod yg beraya di perbatasan...

P/S: apsal korang semua leceh sgt nk cuti...!? dh 4 thn servis kot...

lari lari...

dulu...
kalo sabtu ahad...
pepagi buta lagi...

org tgh sedap nyenyak tido...
aku kul 0530 dh bgn...

kilat spike boot...
check list segala baju nk kena ada...
set baju pt, half loreng, full loreng...

study mana yg ptt...
specs senjata... kang x pasal kena luku dlm kelas...

kul 0700...
dh masuk baris...
pt pagi bermula...


lari-lari kita lari
buat pt tiap hari
agar kuat urat kaki
urat dawai tulang besi...

oh.. adikku...
oh.. sayangku...
abg pergi tidak lama
satu minggu.. dua minggu
tiga minggu.. belum tentu...

cincin emas belah rotan
diri ini ku korbankan
biar mati tak berkapan
pantang undur anak watan...

budi bicara soal tentera
bukan soal main-main
oleh itu mari semua
kita sama, kerjasama...


tapi skod aku nyanyi mix with english skit...
ada part "if i'm dying... on the battlefield..."
seriusly aku dh lupa...

tp serius rindu nk nyanyi lagu ni...
pastu lead the way time lari...

P/S: apsal x nyanyi lagu wonder pets je....!? blogger-emoticon.blogspot.com

mari mengundi...!!

beberapa bulan lepas...
nescafe ada anjur pertandingan storytelling...
actually it's more to script writing contest...

since aku follower kpd blogger ni...
aku suggest la suruh dia masuk contest tu...
and dia betul2 masuk...

dan script dia mmg SUPERB...!!

dia post 4 cerita...
dan semua cerita dia layak masuk Top 100...!!

so...
kalo korang rasa terhibur ngan blog dia...
apa kata korang VOTE utk script dia tu...
bagi dapat masuk Top 20...!!


kalo dia dpt masuk Top 20...
sapa2 yg VOTE tu bakal dpt 4 keping tiket wayang, FREE...!!
so VOTE la skrg...!!


trus masuk kat sini....
pastu nnt ada 4 link utk 4 script dia...
so korang click je la utk VOTE...!!

tp amik masa dlm seminit dua dulu...
daftar details korang kat website nescafe sblm vote...
senang nescafe nk hantar tiket wayang nnt...

dan aku suggest korang vote la citer si engku tamrin tu....
aku hari2 VOTE...!! ye... tiap2 hari korang boleh VOTE...!!

DATELINE : aku tatau la bila nescafe tutup...!?

P/S: hari hari VOTE tau... baru la VOGUE...!! blogger-emoticon.blogspot.com

quotation...!?

untuk bercakap tanpa berfikir, tidak ubah seperti menembak M16 tanpa menenang dari jarak 400m...!?

P/S: rindu nk ke Kem Hobart...!! blogger-emoticon.blogspot.com

oh my GOD...!!

baru nk ingat Tuhan bila time camni...

blogger-emoticon.blogspot.com videoblogger-emoticon.blogspot.com

speechless...

P/S: flashback... 1st time tgk kat berita TV3 area dkt nk kul 12 tgh mlm... 2001 kan...!? teruja habis plak...!!

flight's scenario...!?

Seorang ulama sedang berada di dalam sebuah kapal terbang untuk ke sebuah negeri.
Apabila tiba waktu solat, dia pun ke tandas untuk berwudhu.

Oleh kerana tandas di dalam kapal terbang terlalu kecil, maka beliau terpaksa membuka pintu tandas itu ketika berwudhu.

Tatkala beliau mengangkat salah satu dari kakinya ke tangki (washing basin), seorang pramugari telah ternampak perbuatan ulama itu dan menegurnya.

Pramugari: (dengan suara yang dikeraskan..) Tuan tidak boleh memasukkan kaki ke dalam tangki tu, sebab ia akan mengotorkan tangki.

Ulama: (dengan suara lembut dan penuh rendah diri...) Berapa kali saudari mencuci muka saudari dalam satu hari?

Pramugari: (dengan sifat angkuh...) Kebiasaannya sekali atau dua kali dalam sehari.

Ulama: (dengan sifat bersahaja...) Saya mencuci kaki saya lima kali dalam sehari, bererti kaki saya lebih bersih dari muka saudari...!!


P/S: hayati dan renungkan...!!
P/SS: pramugari itu bukan bernama hayati...!!

bila AL-QURAN berkata kata...

Waktu engkau masih kanak-kanak...

kau laksana kawan sejatiKU
Dengan wudu', AKU kau sentuh
dalam keadaan suci, AKU kau pegang

AKU, kau junjung dan kau pelajari
AKU, engkau baca dengan suara lirih atau pun keras setiap hari
Setelah selesai... engkau menciumKU mesra

Sekarang engkau telah dewasa...

Nampaknya kau sudah tak berminat lagi padaKU
Apakah AKU bahan bacaan usang yang tinggal sejarah...!?

Menurutmu, mungkin AKU bahan bacaan yang tidak menambah pengetahuanmu
Atau, menurutmu AKU hanya untuk anak kecil yang belajar mengaji

Sekarang, AKU tersimpan rapi sekali
sehingga engkau lupa di mana AKU tersimpan

AKU sudah engkau anggap hanya sebagai pengisi stormu
Kadang kala AKU dijadikan mas kawin agar engkau dianggap bertaqwa
Atau AKU kau buat penangkal untuk menakuti iblis dan syaitan

Kini AKU lebih banyak tersingkir,
dibiarkan dalam kesendirian,
kesepian...

Di dalam almari, di dalam laci, AKU engkau pendamkan...

Dulu...
pagi-pagi...
surah-surah yang ada padaKU
engkau baca beberapa halaman...

Di waktu petang...
Aku kau baca beramai-ramai bersama temanmu di surau...

Sekarang...
seawal pagi sambil minum kopi
engkau baca surat khabar dahulu
waktu lapang engkau membaca buku karangan manusia...

Sedangkan AKU, yang berisi ayat-ayat yang datang dari Allah Azzawajalla...
Engkau engkau abaikan dan engkau lupakan...!!

Waktu berangkat kerja pun
kadang engkau lupa baca pembuka surah surahKU (Bismillah)...

Di dalam perjalanan
engkau lebih asyik menikmati muzik duniawi

Tidak ada kaset yang berisi ayat Allah yang terdapat di dalam keretamu
Sepanjang perjalanan, radiomu selalu tertuju ke stasion radio kesukaanmu
Mengasyikkan...!!

Di meja kerjamu
tidak ada AKU untuk kau baca sebelum kau mulai kerja

Di komputermu
pun kau putar muzik favouritemu
Jarang sekali engkau putar ayat-ayatKU...

E-mail temanmu yang ada ayat-ayaKU pun kau abaikan
Engkau terlalu sibuk dengan urusan dunia mu
Benarlah dugaanku bahawa engkau kini sudah benar-benar hampir melupaiKU...!!

Bila malam tiba...
engkau tahan bersekang mata berjam -jam di depan TV
menonton siaran television

Di depan komputer berjam -jam engkau betah duduk
Hanya sekedar membaca berita murahan dan gambar sampah
Waktupun cepat berlalu...

AKU semakin kusam dalam laci-laci mu
Mengumpul debu atau mungkin dimakan hama

SeingatKU...
hanya awal Ramadhan engkau membacaku kembali

Itupun hanya beberapa lembar dariKU...
Dengan suara dan lafadz yang tidak semerdu dulu...
Engkaupun kini terangkak-rangkak ketika membacaKU...

Atau waktu kematian saudara atau taulanmu...!?

Bila engkau di kubur sendirian menunggu sampai Kiamat tiba
Engkau akan diperiksa oleh para malaikat suruhanNya

Apakah TV, radio, hiburan atau komputer dapat menolong kamu...!?

Yang pasti ayat-ayat Allah s.w.t yang ada padaKU menolong mu
Itu janji Tuhanmu , Allah s.w.t...!!

Sekarang engkau begitu enteng membuang waktumu...
Setiap saat berlalu...
Dan akhirnya...
kubur yang setia menunggu mu...
Engkau pasti kembali , kembali kepada Tuhanmu...!!

Jika AKU engkau baca selalu dan engkau hayati...

Di kuburmu nanti...
AKU akan datang sebagai pemuda gagah nan tampan
Yang akan membantu engkau membela diri
Dalam perjalanan ke alam akhirat...!!

Dan Akulah "Al- Qur'an", kitab sucimu...!!
Yang senantiasa setia menemani dan melindungimu...

Peganglah Aku kembali...
bacalah aku kembali aku setiap hari...

Kerana ayat-ayat yang ada padaKU adalah ayat-ayat suci
Yang berasal dari Allah Azzawajalla
Tuhan Yang Maha Pengasih dan Maha Pemurah
Yang disampaikan oleh Jibril melalui Rasulmu...!!

Keluarkanlah segera AKU dari almari, lacimu...
Letakkan AKU selalu di depan meja kerjamu...
Agar engkau senantiasa mengingat Tuhanmu...

Sentuhilah AKU kembali...
Baca dan pelajari lagi AKU...

Setiap datangnya pagi , petang dan malam hari walau secebis ayat

Seperti dulu...
Waktu engkau masih kecil
Di surau kecil kampungmu yang damai

Jangan engkau biarkan AKU sendiri....
Dalam bisu dan sepi...!!

P/S: semoga bermanfaat utk korang semua...!! sapa tak khatam lagi ni...!?

barang baik punya...!!

gua ada barang baik punya mau offer...
ada tokan tolak sama gua...

suruh gua tolak sama org lain plak...
gua x makan sendiri...

sapa pernah nampak benda alah ni...!?


yg tepi kiri kaler pink...
kalo korang sentuh dia skit...
dia sure offer korang barang baik...


dia bukan kedekut punya orang...
kasi korang sample... makan free dulu...
puas hati... baru cari dia lagi....

ni la namanya sample...

korang gtau details korang...
nnt dia hantar barang tu kat korang...
jgn risau... time barang sampai, xda org perasan...
gua rasa dia pakai tube... mcm brg lain gak...

ok... habis citer kat sini...
bahaya citer lelebih...

apa...!?
x jumpa cmner nk contact...!?

meh aku bg link...
korang contact je pusher ni...
nnt dpt ar brg korang nk...

P/S: aku nk delete blog...!? blogger-emoticon.blogspot.com

perihal askar...

fashion sense seorang askar...
style ar... laksana model catwalk...


so...
pasni kalo tgk abg2 askar...
jgn la tgk tahap can do mahupun kekerasan badannya...
tgk tali pinggang apa dia pakai... ni baru lambang kegagahan abg rimau...!!

ye...
aku tgk tali pinggang je...
tak tgk pun tahap can do atau kekerasan abg rimau ittew...
kalo tak, sah blog aku bertukar wajah...
penuh pic x berbaju abg2 rimau ittew...

P/S: terasa mcm blog nyah pemburu mat terap plak... blogger-emoticon.blogspot.com

insanity within JOE...!!

ok... nekad...
kedai mamak makin ramai org...
perbincangan dihentikan sementara....
pesan org tua kena dgr dan layan gak...

cakap siang, pandang pandang...
cakap malam, dengar dengar....

makin panas plak kedai ni...
crowded ngan orang...
hati yg kering semakin berbahang plak...

ais dikulum...
asyik dan syahdu rasanya...

terlintas di fikiran...
bila duit dah berkepuk...
apa nak buat ek...!?

jalan sana sini...!?
shopping sakan...!?
hiburan tanpa batasan...!?

dulu nama bukan JOE...
dulu juga Joe adalah nobody...
now Joe is somebody...!!
gah bila namanya disebut...

tp hidupnya tak terasa aman...
paranoid... paranoia tiap ketika...
rasa diekori... rasa diperhati...

duit banyak...
tp security tak cukup kuat...
insurans tak cover untuk stok tersimpan...
nk simpan dalam safety deposit box...
tp bank tak luluskan...

duit banyak...
tp tak diperlukan dalam penerimaan silver bangle..
bangle yang tak perlu dipolish, dicuci... berkilat sepanjang masa...
tak cukup otai...!? jangan harap la nak pakai bangle tu...
bangle silver... lambang sejati para otai...

pakai seblah tangan... bodyguard sorang tak berenggang...
pakai dua blah tangan.. otai habis... mmg pegang kawasan...
2 bodyguard berbadan sasa, berpengalaman sentiasa di kanan kiri...
keselamatan tahap tip top... jalan penuh gaya... tangan di belakang...
otai jalan mcm tu...mmmg style la... muka xda reaksi lg cool...

duit banyak..
boleh upah peguam terhandal...
tp belum tentu menang... tak cukup arif ttg law...
lawyer berangan nak songlap duit...!? agaknya la...

income tax...!?
sure miss tiap kali profit...
mana ada transaction..
silap hari bulan... semua habis kena sita...
mana wasiat...!? mana pusaka...!?

penginapan seterusnya...!?
tip top... silap hari bulan jumpa papa setiap hari...
pengurusan terbaik... kalah hotel sekitar taiping...

bukan semua tetamu boleh check in...
pekerja tahap pegawai semua... segak beruniform...
makan minum terjaga... santai sepanjang masa...

owh...
hp berbunyi...
lamunan terhenti...

XY: joe... ada di mana kau...!? aku nda boleh datang ni malam.. hujan sudah... lewat juga bah... jam 1130 mo gerak masuk... esok ja ko hantar ya...!!

rahmat malam ni...
hujan turun... sejuk dingin je rasanya...
hati kering rasa nk jadi basah.... kembali berair...

jom balik rumah...!!

P/S: The end...!! blogger-emoticon.blogspot.com

iklan sebentar...

Berubah itu mungkin mudah, tapi kekal dengan perubahan yang dibuat itu mungkin payah...!!

P/S: madah berhelah sgt...!! blogger-emoticon.blogspot.com

insanity goes wild...!!

JOE...
xda kena mengena ngan G.I JOE...!!
tp cukup sekadar dikenali ramai mat terap...
walaupun dirinya cuma sekadar awam...

side kicknya JIE...
kombinasi dua watak yg cuba jadi jahat...
mmg cukup ngam... JieJoe...!!

suatu malam...
tgh lepak borak2...
topik: kembangkan bisnes...!!

bisnes makin rancak...
dan masih terkawal...
security dan low profile amat penting...
tp perlukan strategi pemasaran yg baru...

perasaan jeles thadap sang tokan yg berhati kering...
duit lebat berkepuk dlm dompet... blum lg dikira dlm poket...
berkereta sana sini... walhal masih belajar setahun jagung...

idea...
datang bersama angin malam...
dingin yang bikin hati bertambah kering...

modal RM 200...
port klang atau bukit kayu hitam...!?
mc delivery pun xda kat area camtu....

kuantiti...!?
besar saiz buku latihan sekolah kaler coklat tu agaknya...
murah... berkualiti... terbungkus rapi...
cash on delivery...!? mai amik sendiri...!!

distributing...!?
skali mcm amik subject marketing la plak...
xyah flyers... client mesra alam sentiasa demand...
konsep supply and demand diguna pakai sebaiknya...

tamak menguasai jiwa...
saiz kuku ibu jari... compare dgn kotak rokok...
dpt la lebih kurang 40 kali ganda...

profit...!?
ermm... congak kali darab...
dpt la kasar dlm RM 2000...
kaya dah kot rasanya...
xyah keje sebulan...

xpa..
masih byk lagi stok...
ada lebih kurang 8 kali kotak rokok lg...
koman pun profit mendatang RM 16000...
cukup kaya... cukup senang...

P/S: bersambung kot...!?

linked...!!

utk iklan tv akan dtg...
utk yg lebih gempak dan kelakar...

tolong vote utk blogger ni...
time is running out...!!

juga sedikit gosip2 liar...


credit to Mr Hazrey...!!

juga yg masih belum post alamat untuk KAD RAYA korang....
claim saja di sini....!!
P/S: khidmat pesanan komuniti...!? blogger-emoticon.blogspot.com

review... Kamen Rider Double / W...!!

the 'W' here's pronounced as 'Double' (Daburu)...


the guys who's gonna change into W are named Phillip & Hidari Shoutarou, possessing the Cyclone Gaia Memory & the Joker Gaia memory respectively....

Kaze no Fubu, the Wind Capital. It is a town with grand winds where reigns ecology. People lived in peace until a mysterious crime happened...

The Dorpants, some mysterious creatures, appear to disturb the peace in this revolutionnary new town, but the Police is uneffective against them…

Two boys, Shotaro Hidari, a boiled-head, and Phillip, a boy said “devil” and having superior brains, are young officers. But they are more than that… Using the DoubleDriver and the GaiaMemories, USB keys, they transform into Kamen Rider W...!

W-B-X will be the song title for Kamen Rider W opening theme..

W-B-X is " W Boiled Extreme "


Well, there's one thing I know for sure... those Dorpant monsters were actually humans that use fake Gaia Memory (more like cetak rompak laa) to turn themselves into Kaijin... The real Gaia memories are owned by Philip and What's the name of the other ONE?? Whatever...

But Philip own more than the other guy in the first part of the series... That's why we can see more (random) Joker transformation... Sadly, that tantei/detective guy only own Joker Gaia memory in the first part of the series...

a magazine state that the second rider have been confirmed..
Kamen Rider Q a.k.a Kamen Rider Quad...!?


Phillip only enlisted Shoutarou's help because 2 persons are needed for henshin, otherwise he could've done it entirely himself & all of the Gaia Memories belonged to Phillip, & this guy here's an encyclopedia & thinks with the speed of supercomputers. Shoutarou on the other hand, is pretty much just a sideline kinda guy...

According to the preview, they both for a private detective company or something with one more girl in this show...

That girl call W the HALF HALF youkai (that's one bad nickname for a hero, unlike Kuuga's number 4)...

It seems to me that Philip is more protoganist than Shoutaro...
I just dunno why..


And the setting of the show is set in the future, 9 or 10 years later after the Rider Taisen from Decade (it's not connected actually, just used it as an analogy)...

video

credit to Friendster's Kamen Rider Fan Club...!!
thanks guys...!!

P/S: let's henshin...!! blogger-emoticon.blogspot.com

gegirl...

kalo time pagi2 tu...
berebut sesak dlm lrt tren pelbagai macam...
cuba buat2 cute cmni... baru la best....

blogger-emoticon.blogspot.com videoblogger-emoticon.blogspot.com

P/S: aku suka...

nyah sangat...!?

siri kegemaran housemates aku...
time buka posa tahun lps...
xleh miss beb...

yeah..
kami lelaki tulen dan keras...
lagi straight... xda bengkang bengkok...!!

blogger-emoticon.blogspot.com videoblogger-emoticon.blogspot.com

tetiba obses nk pakai pink...
laki keras mcm aku pakai pink...!?

P/S: nk tgk full episod...!? sini port baik punya...!!

Nuzul Al-Quran...!!

PENGERTIAN NUZUL AL-QURAN
Daripada segi bahasa, perkataan ‘Nuzul’ bererti menetap di satu tempat atau turun dari tempat yang tinggi. Kata perbuatannya ‘nazala’ (نزل) membawa maksud ‘dia telah turun’ atau ‘dia menjadi tetamu’. Sebenarnya penggunaan istilah Nuzul al-Quran ini secara majaz atau (simbolik) sahaja yang bermaksud pemberitahuan al-Quran. Tujuannya untuk menunjukkan ketinggian al-Quran.

Secara teknikalnya Nuzul al-Quran bererti penurunan al-Quran dari langit kepada Nabi Allah yang terakhir. Perkataan Nuzul dalam pelbagai wajah sama Ada kata nama, kata perbuatan atau lainnya digunakan dalam al-Quran sebanyak lebih kurang 290 kali. Sebagai contoh, “Dia yang telah…..menurunkan hujan.” (al-Baqarah:22), “Dialah….yang menurunkan Taurat Dan Injil.” (Ali Imran:3) Dan banyak lagi ayat-ayat lain.

CARA AL-QURAN (WAHYU) DITURUNKAN
‘Aishah isteri Rasulullah SAW, meriwayatkan sebelum Nabi Muhammad diangkat menjadi Rasul, beliau bermimpi perkara yang benar lalu beliau menyendiri di gua Hira’ beribadah kepada Allah SWT untuk selama beberapa tahun. Di gua berkenaanlah baginda menerima wahyu yang pertama.

Harith bin Hisham, seorang sahabat Rasulullah s.a.w. pernah bertanya kepada Baginda bagaimana wahyu diturunkan kepadanya. Rasulullah menjawab : ”Kadang-kadang wahyu datang kepada-ku dengan gema (desingan) loceng dan ini amat berat bagi-ku, dan sementara bunyi itu hilang aku mengingati apa yang disampaikan kepada-ku. Kadang ia datang dalam bentuk jelmaan malaikat kepada-ku merupai lelaki, bercakap dengan-ku dan aku menerima apa saja yang disampaikannya kepada-ku.”

HIKMAH AL-QURAN DITURUNKAN BERANSUR-ANSUR
Al-Quran diturunkan sedikit demi sedikit supaya mudah dihafal, difahami dan dilaksanakan. Ia sebagai satu rahmat dan kurniaan yang sangat berkesan kepada hamba-hambaNya. Sekiranya al-Quran diturunkan sekaligus, sudah tentu ia akan menyusahi dan memberatkan, baik daripada segi hafalan, pemahaman dan pelaksanaannya dalam kehidupan. Al-Khudhari mengatakan tempoh al-Quran diturunkan ialah 22 tahun 22 bulan dan 22 hari, bermula daripada 17hb. Ramadhan tahun 41 kelahiran Rasulullah s.a.w. hinggalah 9hb. Zulhijjah, tahun ke 10 Hijrah. Dalam tempoh tersebut al-Quran dihafal oleh Rasulullah dan para sahabat serta dicatat oleh panitia penulis al-Quran kemudian dikumpulkan pada zaman Sayidina Abu Bakr r.a. dan disempurnakan pada masa Sayidina ‘Uthman r.a. Antara hikmat utama Allah SWT merencanakan penurunan al-Quran kepada baginda Rasulullah SAW ini secara beransur-ansur adalah seperti berikut :

* 1. Untuk menetapkan jiwa Rasulullah s.a.w. dan menguatkan hatinya. Ini kerana dengan turunnya Jibril a.s. membawa wahyu secara berulang-ulang daripada Allah SWT kepada Rasul-Nya dapat menguatkan jiwa Rasulullah s.a.w. Baginda dapat merasakan pertolongan serta inayat Ilahi tersebut. Tanggungjawab sebagai Nabi adalah berat dan Rasulullah sebagai seorang manusia yang sudah tentu akan menghadapi pelbagai cabaran getir dalam menyampaikan risalah bukan sahaja menghadapi tekanan, sekatan, cercaan, maki hamun malah ancaman nyawa daripada kaumnya sendiri Quraisy dan juga dari kalangan Yahudi dan orang munafik. Tentulah beliau memerlukan belaian wahyu sebagai penenang kepada semua itu.

* 2. Untuk mendidik masyarakat waktu itu secara beransur-ansur. Ini akan memudahkan mereka untuk memahami al-Quran dan menghafaznya serta dapat beramal dengannya berdasarkan peristiwa-peristiwa yang berlaku di kalangan mereka. Oleh itu mereka dapat mengikis akidah amalan dan adat yang bertentangan dengan Islam secara beransur-ansur. Oleh itu sedikit demi sedikit ianya dapat dihapuskan.

* 3. Untuk menyesuaikan dengan peristiwa yang baharu berlaku iaitu apabila timbul sesuatu masalah di kalangan mereka, turunlah al-Quran menentukan hukum yang sesuai untuk menyelesaikan masalah tersebut. Contohnya, ayat mengenai persoalan roh dan seumpamanya.

* 4. Untuk menunjukkan bahawa sumber al-Quran itu Kalam Allah SWT semata-mata. Ia bukan ciptaan Nabi Muhammad s.a.w. atau makhluk lain.

sumber rujukan kali ini: maklumat lengkap di sini...!!

P/S: cik amiera... ingatkah kita saat mengaji dan khatam quran bersama...!?

sederhana...

ramadhan kali ni agak lain skit aku rasa...

cerita tahun lps...

aku duduk umah bujang time blaja dulu...
satu rumah 7 org... selesa la gak..
ini rumah ke 3 aku spanjang blaja kat u.. 3x housemate bbeza....
antara 7 org tu... hanya aku ngan wazam je yg ada duit...
yg lain adalah extender... so xda sbrg loan lg....

oleh sbb aku ngan si wazam ni kaki jalan sana sini...
makan nak sedap, minum nak mabuk...
so bila duk umah bujang tu...
agak tkawal la skit...

aku ni mmg kaki makan...
so agak cerewet la...
tp bila duk umah tu...
aku terikut ngan style depa..

seingat aku la...
hanya aku dan wazam je yg ke bazar...
mate aku yg lain masak nasi atau tapau je dari dining...
makan sekadar kuih skit... nasi putih dan lauk bujang...
air pun sekadar air pewarna dining...

tahun ni...
aku buka ngan family...
makan je ikut selera...

tp mak aku pelik...
aku x demand lgsg kali ni...
even ke bazar pun aku x jenguk...

beberapa hari lps...
aku cuma makan buah tembikai je time buka..
begitu sederhana cara aku...

ni semua jasa housemate aku...
buat aku rasa sederhana dlm semua benda...
masih ada lg kat luar sana yg x makan agaknya time bbuka...

P/S: aku rindu housemate aku... rindu time buka posa sambil tgk Sutun Kembali Lagi...!!

HALF HALF youkai...!?

6 september tiba jua...
readykan usb pendrive anda...


new series...
Kamen Rider W...!!

video

double the action...
double the thrill...!!

P/S: esok aku nk dload dan upload dan henshin...!!

tommy...!? power ranger hijau...!?

habis je blakon power ranger...
mamat ni nk join wrestling plak...


tgh bgiat training utk kategori lightweight...
naper dia x join the contender je...!?

video

P/S: power rangers pun ada keje part time...!! blogger-emoticon.blogspot.com

tak ketahuan...

weekend...
mcm biasa...
kebosanan...!!

bgn pagi pun x semangat je...
tdo x berapa nk lena... mimpi pun x basah...
ok silap... mandi pun x berapa nk basah...
maybe sbb dh 3 minggu kot x kuar peluh exercise...!?

yeah...
aku teringin nak lari 3 - 5 km pagi2...
tp apakan daya... bulan puasa...
karang takut aku mencari teh tarik dan nasi lemak pulak...

xpa...
2 minggu je lg...
raya ke 3 dh blh lari2...

oleh sbb aku x kuar mana hari ni...
bosan gak dh hari2 main game...
aku nk motivasi skit la diri ni...

blogger ni pun ada taste yg sama mcm aku dr jenis bahan bacaan... !?

dh brp bulan aku beli buku ni...
tp haram x smpi suku aku baca...
basi tul la...

so...
cuba kasi khatam buku ni...
jgn aku tlena time tgh baca dh ar...

aku allergic skit bila bab2 baca buku ni...!!

P/S: planning nk try Juvanex la pas raya nnt...!! blogger-emoticon.blogspot.com

posto posto...!!

wahai bloggers sekalian...
andai kata kalian semua ingin mendapatkan kad raya dari gua...

kirim2 kan la alamat kalian semua...
tahun ini gua xda bonus...
jd hanya kad raya saja buat ganti duit raya...

ingat gua cop duit ke nk sponsor korg duit raya...!?

selamat berpuasa dan menjalani ibadat sepanjang ramadhan kali ini...

kirim cpt skit alamat korg tu...
kang posmen hantar lmbt plak...

mesti lps raya br dpt...
mcm aku slalu kena tiap tahun...

REMINDER...!!

EXPIRY DATE: 11th September 2009...!!

oh ya...
kalo korang rasa nk kirim gak kat aku...
kirim la sebalang dua kuih raya....

Joe - Rona Realiti
249 Jalan Desa Jaya 6,
Taman Desa Jaya 1,
34600 Kamunting,
Perak Darul Ridzuan...!!

aku menanti gak kalo korang nk pos baju raya atau kasut raya...

P/S: motif sgt entry kali ni ada hidden agenda...!? blogger-emoticon.blogspot.com

fadhilat solat sunat tarawikh...

sbb hari ni jumaat...
aku xnak post entry lagha...
entry ilmiah skit kali ni...

sapa yg liat nk pi tarawikh tu...
mai duk renung sat fadhilat ni semua...
byk keberkatan hangpa boleh merasa...

1. Kelebihan Solat Tarawih Malam Pertama
Diampuni dosa orang-orang yang beriman sebagaimana keadaannya baru dilahirkan.

2. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kedua
Diampunkan dosa orang-orang yang beriman yang mengerjakan solat Tarawih, serta dosa-dosa kedua ibubapanya.

3. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketiga
Para malaikat di bawah 'Arasy menyeru kepada manusia yang mengerjakan solat Tarawih itu agar meneruskan solatnya pada malam-malam yang lain, semoga Allah akan mengampunkan dosa-dosa mereka.

4. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keempat
Orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih akan memperolehi pahala sebagaimana pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.

5. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelima
Allah SWT akan mengurniakan pahala seumpama pahala orang-orang yang mengerjakan sembahyang di Masjidil Haram, Masjidil Madinah dan Masjidil Aqsa.

6. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keenam
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seumpama pahala malaikat-malaikat yang bertawaf di Baitul Makmur serta setiap batu dan tanah berdoa untuk keampunan orang-orang yang mengerjakan tarawih malam itu.

7. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketujuh
Seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa a.s serta menolong Nabi itu menentang musuhnya Fir’aun dan Hamman.

8. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelapan
Allah S.W.T mengurniakan pahala orang yang bersolat tarawih sebagaimana pahala yang dikurniakan kepada Nabi Ibrahim a.s.

9. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesembilan
Allah S.W.T akan mengurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hamba-Nya seperti Nabi Muhammad s.a.w.

10. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesepuluh
Allah SWT mengurniakan kepadanya kebaikan dunia dan akhirat.

11. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesebelas
Ia meninggal dunia di dalam keadaan bersih dari dosa seperti baru dilahirkan.

12. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kedua belas
Ia akan dibangkitkan pada hari kiamat dengan muka yang bercahaya-cahaya.

13. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketiga belas
Ia akan datang pada hari kiamat di dalam keadaan aman sentosa dari sebarang kejahatan dan keburukan.

14. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keempat belas
Malaikat-malaikat akan datang menyaksikan mereka bersolat Tarawih serta Allah S.W.T. tidak akan menyesatkan mereka.

15. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelima belas
Semua malaikat yang memikul ‘Arasy dan Kursi akan berselawat dan mendoakannya supaya Allah mengampunkannya.

16. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keenam belas
Allah S.W.T. menuliskan baginya dari kalangan mereka yang terlepas dari api neraka dan dimasukkan ke dalam syurga.

17. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketujuh belas
Allah S.W.T menuliskan baginya pahala pada malam ini sebanyak pahala Nabi-Nabi.

18. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelapan belas
Malaikat akan menyeru: Wahai hamba Allah sesungguhnya Allah telah redha denganmu dan dengan kedua ibu bapamu (yang masih hidup atau yang sudah mati).

19. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesembilan belas
Allah S.W.T akan meninggikan darjatnya di dalam Syurga Firdaus.

20. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kedua puluh
Allah S.W.T mengurniakan kepadanya pahala sekelian orang yang mati syahid dan orang-orang soleh.

21. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kedua puluh satu
Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah mahligai di dalam syurga yang diperbuat dari cahaya.

22. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kedua puluh dua
Ia akan datang pada hari kiamat di dalam keadaan aman dari sebarang huru-hara pada hari tersebut.

23. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kedua puluh tiga
Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah bandar di dalam syurga daripada cahaya.

24. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kedua puluh empat
Allah S.W.T akan membuka peluang untuk dua puluh tahun ibadat bagi orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih pada malam tersebut.

25. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kedua puluh lima
Allah S.W.T akan mengangkat seksa kubur darinya.

26. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kedua puluh enam
Allah S.W.T akan mengurniakan pahala empat puluh tahun ibadat bagi orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih pada malam tersebut.

27. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kedua puluh tujuh
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya kemudahan untuk melintasi titian sirat sepantas kilat.

28. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kedua puluh lapan
Allah S.W.T akan menaikkan kedudukannya seribu darjat di akhirat.

29. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kedua puluh sembilan
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seribu haji yang mabrur.

30. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketiga puluh
Allah S.W.T akan memberi penghormatan kepada orang yang bertarawih pada malam terakhir dengan firman-Nya (yang bermaksud): Wahai hambaku!, makanlah segala jenis buah-buahan yang Engkau ingini untuk dimakan di dalam syurga dan mandilah kamu di dalam sungai yang bernama salsabil serta minumlah air dari telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad s.a.w. yang bernama Al-Kautsar.

baik la sapa yang xda aral melintang tu...
pas berbuka pi tarawikh...

drpd korang duk melepak saja..
koman2 dpt gak pahala...

P/S: eh eh... dh dkt 2 minggu kan posa...!? seronoknya...!! blogger-emoticon.blogspot.com

aku bersahur...!?

juadah ketika bersahur td...


juadah apa jadahnya...!?
main sampai imsak...

P/S: mcm roller coaster tycoon... serius aku layan...!!

gua la RONA REALITI...!!

gua rasa gua cute hari ni...

so eksklusif utk korang...
gua ada something nk show off...

tadaa...

gua tinggi orgnya masa kecik dulu...

gua kecik2 dah join tabligh...
ilmu agama penuh di dada beb...

sila abaikan tanjung rambutan itu....

sbb suara gua rock habis...
asyik jd emcee je apa2 majlis...

gua mmg rock...!!
semakin hari semakin KACAK BERGAYA...!!

P/S: awek2 di luar sana... sila save pic as pic gua... raya nnt tunjuk kat mak kamu semua gua punya pic...!!

bersejarah...!?

tuut.. tuut...
berita jam 1.30 tgh hari...

sari berita utama...

KAPAL SELAM PERTAMA MALAYSIA DARI KELAS SCORPENE DIJANGKA TIBA DI KAWASAN PULAU INDAH, PORT KELANG PADA PAGI KHAMIS INI JAM 0800 HOURS.


sekian berita terkini...
berita ini di sampaikan oleh MoM...!!

(korang bayangkan sendiri muzik yg berkumandang selepas berita di stesen radio awam...!!)

blogger-emoticon.blogspot.com videoblogger-emoticon.blogspot.com


P/S: kali ni bukan 2nd hand...!? rank #3 tu beb...!! blogger-emoticon.blogspot.com