Ads by Nuffnang

Entry #50 - It's all about SINS...!!

Wrath... Envy... Greed... Gluttony... Sloth... Lust... and Pride...!!

apa yg korang tau pasal benda2 ni semua...??
ATTENTION: ini bukan nama2 Homunculus dalam citer anime Full Metal Alchemist...!!

recently.. aku ada baca tentang artikel bertajuk The 7 Deadly Sins and the 4 Last Things... artikel ni ada berkait rapat dengan kepercayaan org Kristian dalam kehidupan seharian mereka.. dan aku rasa benda yang baik cmni, mana2 agama pun terapkan gak... adakah aku salah...!?

mari tengok satu persatu... pelan2 baca kasi faham sambil fikir... untuk tatapan hari JUMAAT ni... (26th June 2009...)

WRATH ni maksud dia marah.. kalo person tu dalam keadaan marah, auto dia akan jadi someone else... xleh nk control pemikiran dia... kurang tahap kesabaran... dan last skali dendam akan lahir... wrath boleh buat kita lakukan something yg kita x jangka eg bergaduh dan murder.. so try to be patient with ur life... jgn marah x tentu pasal..

ENVY bermaksud cemburu... manusia mmg mudah cemburu.. xleh tgk org keliling lebih drpd apa yd dia ada dari segi fizikal, rohani xpun material... sebabnya naluri manusia ni x pernah puas hati.. sbb cemburu gak, manusia suka tengok org lain jatuh dan susah payah dlm kehidupan seharian... cemburu buat manusia compare smthng with one another... ada gak blogger jeles bile tgk blog org lain famous...!?

GREED is good.... Opps....!! silap..!! tu cheat Warcraft III...!! GREED itu tamak... manusia ni mana pernah puas... bagi emas satu gunung pun, nak lagi gunung kedua... suka lebih2... sebab tamak la, manusia ni boleh buat benda cam mencuri, rasuah, tak amanah... sbb tamak gak la kita suka menipu.. janji hidup senang...!!

GLUTTONY tu nafsu makan melampau.. membazir.. sebab punca dari tamak... xpun makan kat tempat mahal... memang membazir... sebab x hargai makanan... bayangkan kalo satu hari nnt kekurangan makanan.. xpun cuba fikir org lain yg tgh menderita tak makan kat luar sana.. kita plak sedap makan walaupun x lapar... pastu kata makan tu x sedap la, x best la.. syukur la ngan makanan yg kita ada... erkk.. aku mcm kategori org cmni jer...!?

SLOTH pemalas...mcm spesis binatang ni gak namanya... sesuai sgt.. dah makan kenyang, hidup mewah.. jadi pemalas... bila dah malas, amal ibadat x buat lgsg... lupa daratan, x bersyukur ngan rezeki yg dah dapat... pastu ending hidup dalam kegagalan... hidup sempurna pun boleh jahanam..!!


LUST = nafsu seks.. pantang tgk org, nafsu membuak2... geng aku ckp rakus nafsu babi.. hahaha... cintakan someone sampai lupa agama... yg dia tau kongkek jer.. (agak kasar bahasa aku...)... bila nafsu mula menguasai diri, yg paling baik boleh jadi jahat.. kang kalo xdpt puas nafsu, mula la rogol, cabul, zina, seks luar tabie.. mati kena AIDS ke, GS ke, padan muka...!! -khas utk org kemaruk bercinta...!!

PRIDE adalah bangga, takbur, riak... bangga bila dah buat semua dosa... bangga nak tayang kat org.. "aku cool beb.. berani buat banyak dosa...!!" tu pun nak bangga... ntah apa2... bila dah bangga, semua org dia pandang x betul.. dia je betul time tu... peduli apa kalo org nasihat dia... bangga mcm setan.. last2 kena kick dari syurga.. korang ada rasa nak jadi cmtu...!?


renungkan la... agak korang la, mana sifat paling byk pengaruh dalam diri memasing...!?

P/S: nak tau mcm mana dosa ni...!? main la game 7 Sins...!! blogger-emoticon.blogspot.com

6 bual bicara terhangat...!!:

DeVoTeD LiLy said...

weyh jap..
tp asal ko ske gne all dat sins words as status????
confius2...
salah satu tu menggambarkan ko???
hahaha..

poyoz said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

lust paling bahaye..

Anonymous said...

cm pelaq ar lush tuh..
cm tujukan kt some1 jerk..
kawan awak ke?

Rona Realiti said...

aku suka mengingatkan diri aku ni yg penuh ngan dosa...

sad said...

Despite this unfruitful endeavour to collect on royalties, Broadcast pandora jewelry Music Inc is now suing T-Mobile over ring back tones, alleging buy Pandora that the mobile carrier is selling them without licensing pandora bracelets and charms agreements. Unlike ring tones, which play publically when someone calls, ring discount pandora bracelets back tones are only heard specifically by the person calling. Instead Pandora necklace of hearing a cellphone dialing, the caller will hear a song that was chosen by the cell owner.Critics are pandora necklace beads quick to point out the apparent irony of this lawsuit. If ringtones, which can be heard by anyone around a Pandora necklace sale cellphone, do not constitute public performance, it seems ludicrous to sue the mobile carriers over a ringback Pandora charms tone that can be heard only by the caller. With record companies suffering from huge financial losses, it seems cheap pandora charms as though they are grasping at straws in order to collect any money that they possibly can.