Ads by Nuffnang

rock the boat...!!

hari ni aku cuti... esok pun aku cuti...
sajer amik cuti... kurangkan stress...

korang stress tak...!?
rasa gundah gulana, kecelaruan gender jiwa, jiwa kacau...!?
mcm mana korang handle semua tu...!?

kali ni aku nk citer skit mcm mana aku handle stress..
ni semua aku punya style...

#1 aku slalu kuar exercise...
samada awal pagi xpun petang...
lari laju atau jalan saja sambil dgr mp3...
peluh kuar kasi lenjun baju... mmg best...

#2 ajak member rapat kuar...
aku slalu ajak kuar minum... bukan minum arak lol...
pekena la teh tarik... lepak tmpt santai...
maple ke... kopitiam ke... pastu borak...
sure hilang skit stress tu...

#3 tido xpun rehat atau santai...
stress slalu jadi time body tgh letih...
mood pun blh swing... so.... tido...
bangun tido mesti senyum punya ar...
mimpi yang indah...

#4 elak campur aduk hal peribadi ngan hal keje...
so aku elak bual ngan colleague ttg hal peribadi...
xpun xyah borak lgsg... at least org tau ko bad mood hari tu...
so xda la lawak bodo yang boleh makan penumbuk...

#5 fikir sejenak... naper bleh stress...!?
ni org panggil muhasabah diri...
cari point apsal korang stress...
pastu try hipokrit buat2 lupa xpun senyum...
walaupun x ikhlas... (aku slalu buat yg ni...!!)

ermm...
tu style aku kurangkan stress...
tp dlm artikel kat luar sana ada lagi cara...
kalo korang nk tau, meh aku citer skit...

##1 terimalah diri anda seadanya, fikir realistik dan positif dalam segala hal...

##2 belajar terima kelemahan diri...


##3 berusaha utk mpertingkatkn kredibiliti dan kemahiran anda...


##4 uruskan masa dengan baik...


##5 ubah suai psekitaran anda untuk singkir pencetus tekanan...


##6 bijak dan relevan dlm membuat keputusan...


##7 solat 5 waktu dgn khusyuk, jgn tinggal dan mohon kesejahteraan dari ALLAH SWT dlm doa...!!


hopefully korang bukan jenis yg mudah stress...
terutama yang bz ngan keje kat luar sana...
dan cuba mula amalkan anger management pada yang panas baran tu...

P/S: usah biarkan diri anda diselubungi... STRESS....!! blogger-emoticon.blogspot.com

11 bual bicara terhangat...!!:

BLACK DIAMOND said...

tanks tips berguna dsitu.. =)

EN.ROBOT said...

kdg2 aku agak stress melihat makhluk oren pale petak tu,.,.hehe~

DeVoTeD LiLy said...

weyh..
stress dowhh..
idop lam kemiskinan..
lm aku ta mkn sedap2..
lm ta shopping..
la ta pi karok..
huhu..

Rona Realiti said...

black > apa saja ilmu ku sudi curahkan...

robot > aku stress kalernya oren bukan pink...

lily > miskin sure xleh praktik 5 tips aku tu... nk plak yg kuar lepak minum tu... sure kena payung member...!!

BuahKranjiDalamPerahu said...

saya anti stress..tapi minat sama cerita telenovela Mistress Hermanas

Rona Realiti said...

king > aku teringin nak ada byk mistress bila tua nnt...

UglyPooh said...

stress gak ni...tu yg terbangun kol 3 pagi nih...adeh

khairul said...

salam..
oleh krn sy ni minat no 5 so nak komen no 5 je lah hehee...
No 5 tu biasa wat lah walaupun stress tahap nak maki hamun org,kalu leh nak je sepak2 terajang2 tup2 leh senyum..mcm mana tu wakaka mmglah hipokrit tapi utk kebaikan :)
satu lagi kalau dah keje atas kapal sah2 lah x leh nak ubah persekitaran...laut x leh nk jd bukit :)

Rona Realiti said...

pooh > uish... stress boleh sebab terjaga dari tido ek...!? bancuh susu minum... sure lena...

abg yo > abg slalu hipokrit ek atas kapal...!? best apa... sepak terajang jatuh dlm laut... basah lenjun.. sure hilang stress...

khairul said...

wakaka kalu kita sepak terajang jatuh laut mati x pe.. dia dah x leh balas ..kalau x mati hehee kita plak kene sepak terajang jatuh laut

sad said...

guoweigang Water clocks did not depend on the observation of the sky or the thomas sabo sun. The earliest water clock was discovered in the tomb of Amenhotep I who was buried around thomas sabo online shop deutschland 1500 B.C. Greeks called them clepsydras ; they were stone boxes with sloped sides that allowed water to drip thomas sabo anhänger at an almost unceasing rate from a small hole in the bottom.Other clepsydras were cylinders or thomas sabo charm club anhänger bowl formed engineered to slowly fill up with water coming in at a near sustained pace. Markings on the thomas sabo anhänger günstig inside of the bowl marked the passage of the hours. Though this was employed primarily angebote thomas sabo anhänger at night, it is thought they were utilized in the day hours too. A metal bowl with a hole the bottom was placed in a bigger bowl crammed thomas sabo charm with water.It would fill and then sink in a certain quantity of time.Since water flow was not exactly predictable sabo charms and difficult to control the flow accurately, timepieces that depended on water were very inadequate. People sabo charm were drawn to develop more accurate ways of measuring and telling time.The development of quartz crystal clocks and timepiecesthomas sabo anhänger sale depended on the crystal size, shape, and temperature to create a frequency.