Ads by Nuffnang

syukur...

entry hari ni lmbt skit publish...
aku keletihan smlm... bgn tdo pagi pun dh tgh hari jdnya...
so blk masjid br decide nk post entry ni...

mari kita baca sesama...
start trus entry...

ada kalanya kita lupa bahawa kita ni dlahirkan penuh dgn kelebihan...
biapun slalu pokai, namun masih gak x kebulur melarat mcm rakyat afrika...

pakaian.. masih mampu shopping tiap bulan..
siap yg branded mahal lag beb...
tp kat sudut celah mana, ada lagi insan yg pakai koyak rabak...
tak pernah ganti dah bertahun lamanya...!!

kat sini...
makan nasi pun x hbs...
alasan... nasi keras, lauk x sedap...

kat celah mana..
ada gak yg makan nasi brp kali je setahun...
xda duit nk makan nasi...

masihkah kita tidak bersyukur...!?
cuba renung balik...
betapa bertuahnya kita ni...
hidup dlm keadaan serba ada...

  • ...bg suami / isteri yg TIDUR BERDENGKUR pd malam hari, kerana beliau tido di sisi kita, BUKAN DGN ORG LAIN...!!
  • ...bg anak2 atau adik2 kita yg MERUNGUT time cuci pinggan, kerana itu bmakna dia ada kat umah, bukan di luar sana menjadi BOHSIA atau MAT REMPIT...!!
  • ... utk CUKAI PENDAPATAN yg kita kena bayar, kerana itu bermakna kita masih ada PEKERJAAN dan GAJI...!!
  • ...utk pakaian kita yg dah TAK MUAT, kerana itu bermakna kita CUKUP MAKAN...!!
  • ...utk lantai yg perlu dimop, tingkap yg perlu dilap dan rumah yg perlu DIKEMAS, kerana itu kita mempunyai TEMPAT TINGGAL utk berteduh...!!
  • ...utk bunyi BISING jiran, bos maki, kerana itu bermakna kita masih boleh MENDENGAR...!!
  • ...utk timbunan pakaian yg perlu DICUCI dan DIGOSOK, kerana itu bermakna kita masih ada PAKAIAN utk dipakai...!!
  • ...utk keletihan atau KESAKITAN otot selepas seharian penat bekerja, kerana itu kita masih BERUPAYA utk kerja kuat...!!
  • ...utk parking yg LEBIH JAUH drpd lif, kerana itu kita masih berupaya utk BERJALAN...!!
  • ...utk jam loceng yg BISING BERDERING waktu pagi, kerana itu bermakna kita MASIH HIDUP utk meneruskan hari tersebut...!!

jadi...
belajarlah utk bersyukur dgn apa yg ada...
sesungguhnya kita patut bersyukur...!!

P/S: utk mereka yg masih baca blog entrynya yg TAK BEST atau TAK UPDATE, kerana itu bermakna......!?

9 bual bicara terhangat...!!:

DeVoTeD LiLy said...

gle la...
n3 tarbiahh abes..
insaff sat...

EN.ROBOT said...

santapan rohani ptg jumaat,..,~

khairul said...

Salam..
santapan rohani di ptg jumaat kata en robot hehe pagi td ada santap kaaa???

bersyukur tu tetap ada cuma kdg2 lah datang saitan uk hasut supaya merungut hehehe

BLACK DIAMOND said...

wahh.. shbt aku nie.. da jd ustad la plak ko niey.. bole apply jd KAGAT pasnie uolzz... =)

ayinn said...

salam ziarah,..
ahaha,.. entry yg mnyedarkan aku,..
wakaka,..
erk?? entry yang xbest or xupdate,..

ahaha,.. bersyukurlah kerana memiliki blog kerana ramai lagi yg x berpeluang memiliki blog di luar sana akibat desakan masa dan kerja,.. ahaha,..
tol x??
hohohoh...

Jard The Great said...

santapan rohani di pagi sabtu..ehehe

aya said...

alhamdullillah...weh support blog aku weh n ajar cikit cne nk bikin g gempaq

Rona Realiti said...

lily > ko kena blaja insaf dari skrg... tarbiah skit... mata jgn kaler2...

robot > santapan rohani x kira masa pun blh...

abg yo > ucapkan auzubillah himinoshatonirajim...

black > aku nk join askar jurutera maa.. baru la hott...

ayin > salah... kerana bermakna kita masih mampu surfing internet...

jard > pasni ko blanja aku bfast la...

aya > ok.. aku support sokongan moral je ek...!?

Qaseh said...

manusia memang x pernah puas...
kalau boleh nk yg baik2 aje...

mmg ...kena banyak bersyukur kan?..kengkadang akk pon merunggut gak bila x tahan ngan sesuatu..

jadi kena belajar tahan sakit....
dan sabar sebagai latih tubi..